На 22 септември 1762 г., след организиран заговор срещу собствения

...
На 22 септември 1762 г., след организиран заговор срещу собствения
Коментари Харесай

10 факта за Екатерина Велика

На 22 септември 1762 година, след проведен скрит план против личния ѝ брачен партньор Петър III, Екатерина II се прогласява за императрица на Русия и ръководи империята чак до гибелта си. Тя е един от най-популярните и сполучливи държавници в съветската история.

По време на своето 34-годишно ръководство тя трансформира съветската просвета, като дружно с това уголемява и териториите на страната. Неслучайно историята я помни като Екатерина Велика.

Днес, тъкмо 258 години след коронацията на императрицата, ще проследим нейния отпечатък и нещата, които я вършат толкоз Велика.

1. Екатерина Велика в действителност не е Екатерина

Истинското ѝ име в действителност е София Анхалт-Цербст, щерка на пруския княз Кристиан и принцеса Йохана. Родена е отвън границите на Руската империя – в Кралство Прусия. През 1744 година е поканена в Русия от съветската императрица Елисавета Петровна, която я омъжва за племенника си – престолонаследника Петър III. Въпреки неодобрението от страна на татко си, София приема православието и става Екатерина Алексеевна.

2. Заговорът против Петър III

Съпругът ѝ Петър III бил извънредно неизвестен измежду обществото държател. Когато Екатерина схваща, че той се кани да се разведе с нея, тя стартира скрит план против него благодарение на любовника си Григорий Орлов и други съдружници. През юли 1762 година, единствено шест месеца откакто взима властта, Петър III е свален от престола и осем дни по-късно е погубен.

 10 обстоятелството за Екатерина Велика

3. Била добре образована

Императрицата обожавала философията, изкуството и историята. Изучавала вяра, история, както и немски, френски и съветски език. Макар в никакъв случай да не изгубила акцента си, работила настойчиво да усъвършенства съветския си език и постоянно се разхождала боса нощем, с цел да упражнява произношението си.

4. Най-добър другар в лицето на Волтер

Екатерина събрала сбирка от над 44 000 книги. Още при започване на своето ръководство тя стартира да си кореспондира с един от обичаните си създатели – просвещенския мъдрец Волтер, който написва биографията на Петър Велики. Макар да не съумява в никакъв случай да се види с него онлайн, Екатерина се допитва до философа по най-различни тематики – от разнообразни болести до любовта ѝ към британските градини.

5. Има основна роля за Руското просвещение

Именно поради влечението ѝ по науката и изкуствата, през интервала на нейното ръководство руснаците стартират да четат доста типичен творби от Европа. Най-известният музей в Русия – Ермитажа, поражда като персонална сбирка от картини на императрицата.

6. Лоялност към любовниците

Екатерина обичала да демонстрира лоялността си към своите любовници както по време, по този начин и след връзката си с тях. Винаги давала на обичащите я пари, трофеи, земя и даже цели покои. Щедростта и любовта вървели ръка за ръка.

7. Възстановяване на Византийската империя

Една от концепциите на императрицата била да възвърне погубената Византийска империя. Тя отвоювала няколко от някогашните ѝ територии и възкачила на трона един от внуците си, който инцидентно се казвал Константин. Идеята ѝ обаче по този начин и не съумяла да се осъществя.

8. Анексирането на Крим

Гореща тематика, която е изключително настояща и в наши дни, е полуостров Крим. След Руско-турската война (1768-1774), Екатерина превзела Крим, с цел да усили въздействието си и в Черно море, по този начин тя прибавила територия от 200 хиляди квадратни благи към Руската империя. Ключова от стратегическа позиция локация, която ще остане в центъра на политическите ползи още дълго време.

 10 обстоятелството за Екатерина Велика

9. Завръщането на мъртвия ѝ брачен партньор

През 1773 година призраците от предишното стартират да преследват Екатерина. Група селяни стартира да се бунтуват, потвърждавайки, че техният водач в действителност е починалият брачен партньор на императрицата Петър III. Бунтът е воден от Емелян Пугачов, който се показва за възкръсналия съветския цар, и е сподавен с голяма мощ и свирепост.

10. Тя е най-дълго ръководещият водач жена в Русия

Екатерина Велика е най-дълго управлявалата жена в съветската история. Тя е на трона 34 години, през които Русия израства в съвсем всички връзки – територия, просвета, мощ и разцвет. Този интервал постоянно е именуван „ Златен век “ на Руската империя.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР