На 22 май бившият ни еврокомисар трябва да предложи състав

...
На 22 май бившият ни еврокомисар трябва да предложи състав
Коментари Харесай

Габриел подаде оставка като еврокомисар, ГЕРБ прави кабинет с ПП-ДБ 

На 22 май някогашният ни еврокомисар би трябвало да предложи състав на правителство 
Габриел търси обединяване

Оставка като еврокомисар по нововъведенията, научните проучвания, културата и младежта е подала през вчерашния ден претендентът за министър-председател Мария Габриел. Новината се появи на уеб страницата на Европейската комисия, а адвокати разясниха пред “Труд news ”, че това значи реализирана сделка за държавно управление на ГЕРБ-СДС и ППДБ.

Висши чиновници на Европейска комисия и евродепутати обясниха пред “Труд news ”, че тъкмо в този миг оставката на Габриел не е била наложителна, защото от момента на номинацията є от ГЕРБ-СДС за министър председател Габриел е в неплатен отпуск от поста си еврокомисар. И разтълкуваха напускането на Комисията като сигурен знак, че Габриел ще бъде министър-председател с мандат на ГЕРБ-СДС. Други разтълкуваха разпоредбите на Европейската комисия, че от момента на връчването на мандата на Габриел от президента Румен Радев, условията налагали да подаде оставка като еврокомисар.

Преди седмица от Брюксел прецизираха, че в случай че българският еврокомисар Мария Габриел реши да взе участие в ръководството на България, тя би трябвало да излезе в неплатен отпуск от поста си в Европейската комисия. Решение за него подписва ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Това гласят текстове от Кодекса на държание на членовете на Европейската комисия. Мария Габриел на 22 май би трябвало да върне досието с първия изследователски мандат на президента Румен Радев със състав на кабинет. “Осъзнавате, че Ви чакат много трудности по този път, само че ще Ви чакам идващия понеделник със състав на държавно управление ”, съобщи президентът Румен Радев при връчването на мандата.

“Искам да Ви уверя, че ще направя всичко допустимо в границите на този изследователски мандат България да има устойчиво, отговорно, работещо държавно управление. Затова моето предложение е експертно държавно управление с ясни цели, които имат една цел - благосъстоянието на българите и престижа на България ”, съобщи Габриел. И означи, че се надява на обединяване, което да излъчи работещо държавно управление.

Доц. Стойчо Стойчев, политолог, пред “ТРУД news ”:
Отворената врата към ППДБ за кабинет е настояща

Дори в подтекста на изказването, което основният прокурор Иван Гешев направи, обстановката с отворената врата към ППДБ за сформиране на държавно управление продължава да е настояща. Оттук насетне ППДБ би трябвало да преценяват дали ще поемат протегнатата ръка и партньорството на ГЕРБ. Борисов към този момент направи обилни жертви, повече от това не зная какво биха могли да изискат.

Продължавам да мисля, че шансът за държавно управление продължава да стои отворен. Реакцията на Гешев демонстрира, че въпросът за оставката му, подложен от Мария Габриел, не е някаква инсценировка. Този въпрос е още едно доказателство за протегната ръка за партньорство с ППДБ. Заради Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи или Има Такъв Народ от ГЕРБ надали биха поискали оставката на Гешев. Едно, че от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи в никакъв случай не са я желали, от Българска социалистическа партия даже и да са заговорвали за нея, то е било с половин уста. Второ, такава огромна жертва поради поддръжката на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи надали някой би направил. ГЕРБ не инцидентно непрестанно повтарят, че желаят проевропейско и проатлантическо ръководство с ППДБ. А главният приоритет на Демократична България беше да се в профил Гешев и да се прави правосъдна промяна.

Габриел сподели, че първо ще бъде отхвърлен Гешев и ще се прави правосъдна промяна. Изявлението на Гешев отстрани всякакво подозрение, че казаното от Габриел би могло да е някаква режисура. Затова не преставам да мисля, че първите две политически сили в Народното събрание от дълго време са се разбрали, само че е трябвало да убедят и гласоподавателите на ППДБ, че би трябвало да преглътнат взаимно ръководство с ГЕРБ в някаква форма поддръжка, без коалиция. ППДБ достоверно желаят да видят Гешев отхвърлен от поста.

Политиците ще се движат съгласно настроенията на гласоподавателите си. Ако оставката на Гешев прави допустима общата формула на ръководство, по-скоро ще има държавно управление.

Корнелия Нинова, водач на Българска социалистическа партия:
Няма да сме аварийна гума, прекратяваме диалозите за държавно управление

Ние сме партия с идеология и стратегия, аварийна гума няма да бъдем. Направихме задоволително в желанието си да дадем сигурност и непоклатимост. Цял месец и половина ги чакаме - заран едно, вечер - друго. Днес не разбрахме - какво държавно управление желаят да вършат, с какви задания. Ето за какво взехме решение - прекратяваме диалозите с ГЕРБ за първи мандат. Няма да беседваме повече нито за присъединяване, нито за поддръжка!
Борисов работи на правилото - давам на всеки каквото желае. Демократична България и Политическа партия желаят оставката на Гешев, ето ви оставката на Гешев. Така не може да се прави държавно управление и да се ръководи страната. На настояването ни за оръжията за Украйна, какво ни беше отговорено?
Всяка партия има своите искания и разлики.
Правителството с чии гласове ще бъде определено? Дайте ни гласовете, а след това държавното управление ще прави каквото си желае.
Днес организирахме доброжелателна среща с ГЕРБ. Какво разбрахме от нея? Дефицитът на бюджета ще бъде най-малко 4,5%, такова нещо ни беше дадено, само че по-късно на среща с Има Такъв Народ е направена поръчка, че дeфицит под 3% е вероятен.

Мустафа Карадайъ, Лидер на Движение за права и свободи: 
Кабинетът би трябвало да е брюкселски

Профилът на кабинета би трябвало да е европейски, брюкселски. Доста хора приказват за евроатлантическата ориентировка, напълно друго е да се подберат верните специалисти, които да извършват проекта за европейски вложения в България. Бих желал да поздравя политическа партия ГЕРБ с номинацията на министър-председател. Защото, с цел да решаваме проблемите на хората имаме потребност от вложения. От 2007 година насам главните вложения са на база европейските средства. В момента България закъснява, нека да не е съдбовно, само че извънредно закъснява с оперативните стратегии, с Плана за възобновяване и резистентност, със Стратегическия проект за земеделие, с проектите за преход. Различните министри би трябвало да бъдат специалисти, министрите в тези министерства, в което са вложенията, би трябвало да познават Брюксел добре, а не занапред да се учат на компетенциите на съответните институции. Тези министри би трябвало да имат директна връзка с комисари и евродепутати, само че и с по-ниските равнища в Брюксел, с цел да може час по-скоро да отпушим този развой на вложения на европейските средства.

Тошко Йорданов, Зам.-председател на Има Такъв Народ:
Не е добре финансовият министър да има необятни пръсти

Ние сме най-малката партия и математиката за държавно управление излиза и без нас. Не ни разглеждайте като безусловна поддръжка, още нямате такава. Ние ще дадем поддръжка единствено в случай че предложенията и посоката на развиване бъде вярна Трябва да проведете тежки диалози с Българска социалистическа партия и ППДБ, с които продължавате да водите договаряния. Те са много ляво настроени. Ние няма да поддържаме необмислено харчене в държавния бюджет, тъй като резултатът ще бъде ужасяващ Що се отнася до експертен кабинет - това е нещо, което ние сме казвали, откогато съществуваме като политическа партия. В изпълнителната власт би трябвало да има хора специалисти, а не политически назначени лица. Това не значи, че някои политици не са специалисти. Говоря за политически водачи, които мечтаят да бъдат министър председатели. А това постоянно изкривява взаимоотношенията сред законодателната и изпълнителната власт. За нас е значимо в тази конюнктура страната да има постоянно държавно управление с по-широка поддръжка от повече партии, тъй като една партия не може да ръководи сама. Не е добре да се върви по път, по който има финансов министър с необятни пръсти. С Българска социалистическа партия се разминаваме - ние сме дясно мислещи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР