На 22 февруари от 18:30 часа в Ларго“ ще се

...
На 22 февруари от 18:30 часа в Ларго“ ще се
Коментари Харесай

Изложба на дигитални творби с добавена реалност откриват във Варна

На 22 февруари от 18:30 часа в „ Ларго “ ще се открие изложбата цифрови рисунки с добавена действителност „ Светът има потребност от младите “ на търновската арт група Co-Interaction, включваща Светослав Косев и Симеон Желев – създатели на цифровите произведения и Атанас Марков – създател на приложението за добавена действителност.

Експозицията ще може да бъде прегледана до 14 март.

Кои са създателите на плана?

В изложбата, експонирана в „ Ларго “, творбите имат две положения – действително, което феновете ще могат да видят окачено на стените в галерията и виртуално – което ще могат да видят посредством особено приложение през своите телефони или таблети. Тримата създатели основават преди няколко години арт групата Co-Interaction, чиято активност е ориентирана към основаването на планове, които включват потреблението на високо софтуерни средства. В актуалният план Светослав Косев и Симеон Желев са основателите на серия от цифрови рисунки по тематиката, както и на образния материал за добавената действителност – движещи се обекти и фрактална анимация. Атанас Марков е създател на приложението за добавена действителност, посредством което се пресъздават интерактивно плановете.

Поколенията Милениал, Зет и Алфа - кой стои зад тези наименования?

Поколения Милениал, Зет, Алфа – това не са просто наименования. Зад тези, станали съвременни през новия век квалификации, стои нашето бъдеще – на обособените страни, на обществото, на нашата планета. Защото зад тези имена стоят нашите деца с техните фантазии, безредици, желания, цели, само че и с техните проблеми, компликации, нерешителност. Но най-много зад тези наименования стоят едни други, разнообразни хора – с нова, напълно друга ценностна система, нов, друг метод на мислене, разнообразни цели. Младите хора, родени след 1990 година, са закърмени с технологиите, интернет средата, компютърните игри, виртуалната действителност, общуването в обществените мрежи. Важното за нас не е значимо за тях, скъпото за нас за тях е безсмислено, нашите достижения за тях са задължение. Поколенчески спор? Не единствено.

Към какво е ориентирана тематиката на изложбата?

Tемата на изложбата е обвързвана с проблемите при професионалната реализация на актуалните младежи. В двете десетилетия на новия век освен в България, само че и в европейските страни все по-отчетливо се вижда наклонността на обезверяване на младежите в тяхното бъдеще, във опциите им за намиране на работа и професионална реализация при довеждане докрай на тяхното обучение. Все повече психолози, социолози, обществени служащи, експерти в областта на HR и трудовата претовареност разясняват инертността, незаинтересоваността на младежите от тяхното лично бъдеще, постоянно нереалистичните им упования от техния старт в живота.

Младите хора не желаят да стартират работа незабавно след завършването си, тъй като нямат убеденост в себе си, работодателите нямат убеденост в тях, имат нереалистично високи стартови упования, а в това време не могат да намерят място, където те да бъдат изпълнени. Това основава у тях чувството, че не са нужни на обществото, че те са непригодни, тъй като по този начин е организиран светът, че светът не е гостоприемно място за младежите. Това безбожничество и песимизъм води до пасивност, безизходност и основаване на маргинализирана каста младежи без хоризонт. Дискусиите по тази тематика в обществото са спорадични, постоянно измествани от някой различен, по-голям и незабавен проблем – война, пандемия и други В региона на образните изкуства тематиката сякаш също не е задоволително засягана или интерпретирана посредством основаване на креативен артикули – изложения или други планове. А в действителност бъдещето на страните, на обществото, на света, е тясно обвързвано и напълно подвластно точно от сполучливото приобщаване на младежите към публичното развиване.

Как ще се развие актуалният план?

На тематиката за приобщаването, за търсенето на допирни точки, са отдадени серията от рисунки на Светослав Косев и Симеон Желев и добавената действителност към тях. Създателите на плана се надяват изложбата да провокира размисъл, полемики и да притегли вниманието на младежите, само че и на обществото като цяло. След представянето ѝ в изложба „ Ларго “ изложбата ще бъде показана в градска среда във Варна и във Велико Търново и ще гостува в разнообразни учебни заведения по изкуствата в страната. Чрез творбите в изложбата създателите показват своята интерпретация на тематиката за реализацията и професионалното бъдеще на младежите, за техните фантазии, за техните желания и това, което ги вълнува. Изложбата е генератор на доста въпроси - до каква степен българското общество концентрира и разпознава сполучливо проблемите на младежите, до каква степен има желанието да търси решение на проблемите им, къде е пресечната точка на техния метод на мислене и тяхната ценностна система с действителността в съвремието ни.

Каква е задачата на плана?

Темата за сполучливото регистриране на младото потомство в обществото с всичките му потребности и условия е безкрайна и не считаме, че реализацията на плана ще докара до тяхното решение. Целта му е по-скоро заостряне на фокуса на публичното внимание върху проблемите, потребностите и фантазиите на младежите по един друг, нетрадиционен метод – през призмата на създателя.

Добавената действителност в творбите на Светослав Косев и Симеон Желев може да бъде забелязана и на екраните на компютъра от всеки, който изтегли  от Гугъл Play и Apple Store на своя телефон приложението, основано от Атанас Марков и сканира посредством него фотосите на творбите в уеб страницата на Арт Галерия Ларго. 
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР