На 22 август Пресветата Българска православна църква почита паметта на

...
На 22 август Пресветата Българска православна църква почита паметта на
Коментари Харесай

Почитаме светец, който бил обезглавен заради християнската вяра

На 22 август Пресветата Българска православна черква уважава паметта на Св. мчк Агатоник и дружината му и Преп. Антуса.
Някой си Евтолмий бил пратен в малоазийската област Понт да преследва християните. В град Карпен той умъртвил Зотик и учениците му. Като се върнал в Никомидия заловил Агатоник и още християни, сред които били Теопрепий, Акиндин, Зенон и Севериан и ги завел в Тракия, където тогава император бил Галерий (308 г.).
По пътя в местността Потам умъртвил Зенон, Теопрепий и Акиндин, които не можели да вървят поради раните и изтощението си. Близо до Халкидон умъртвил и Севеиан. Агатоник и останалите били доведени в Силиврия, където след изтезания били обезглавени. Мощите на св. Агатоник още във времето на император Констанций били пренесени в Цариград и сложени в храма, отдаден на негово име, а главата му останала в Силиврия.
Света Антуса, щерка на богати родители от град Селевкия, откакто приела кръщение, се подвизавала 23 години в пустинята. Атанасий, свещеник на Тарс Киликийски, който кръстил света Антуса, бил посечен с меч при царуването на Аврелиан (270-275); от същата гибел починали и Харисим и Неофит, които се кръстили дружно с господарката си. Света Антуса се преставила в мир 20 години след тяхната мъченическа кончина.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР