На 21 ноември се отбелязва един от най-големите христянски празници-

...
На 21 ноември се отбелязва един от най-големите христянски празници-
Коментари Харесай

Днес е Денят на християнското семейство!

На 21 ноември се отбелязва един от най-големите христянски празници- Въведение Богородично, или Денят на християнското семейство. В този ден се почитат, както благочестивите родители на Дева Мария Йоаким и Анна, които я вкарват на тригодишна възраст в йерусалимския храм, по този начин и осъществяването на обета им да посветят Мария на Бог.

Според православната традиция Въведение Богородично поставя началото на Коледните пости и се свързва с настъпващата зима и упованието на църковните тържества към Рождество Христово.

Семейното вървене на черква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и припомня на татковци и майки за духовните им отговорности към децата. На този ден родителите или учителите водят децата в църквата. Представени на Бога, те ще порастват благочестиво в смирение към родителите си и непорочност на нравите.

В българските обичаи встъпление Богородично се е празнува в доста стеснен кръг – единствено с родителите и децата, които не са встъпили в брак. Всички те отиват дружно в храма, с цел да измолят за фамилията си здраве и снизхождение. След това в дома, събрани към огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна манджа, се чества- с изключение на празника Въведение Богородично – и хубавичко връзка посред им. Масата се оставя неразтребена, с цел да пристигна Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

Честит празник на всички християнски фамилии!

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР