На 21 май отбелязваме Световния ден за културно многообразие за

...
На 21 май отбелязваме Световния ден за културно многообразие за
Коментари Харесай

10 традиционни български ястия

На 21 май означаваме Световния ден за културно разнообразие за разговор и развиване. За първи път този интернационален ден се празнува през 2003 година. Признаването на културното разнообразие може да форсира взаимното съгласие, построяването на общи и споделени полезности. Всички култури и цивилизации са съдействали за обогатяване на човечеството.

Като част от международното културно разнообразие, българската кухня се отличава с отличен усет и извънредно разнообразие. Много от ястията се подготвят по остарели предписания, излъчени от потомство на потомство епохи наред. „ Българска кухня “ е условно разбиране за обичайни български ястия и модерни приноси от други национални кухни.

Най-общо то включва набор от ястия и съставки от всекидневието и бита на българския народ. Повечето ястия от национална ни софра участват в кухнята на другите балкански нации. Това са шопската салата, гювечът, кавърмата, кьополуто, лютеницата, мусаката, дроб сърмата, кебапчетата и кюфтетата, саралията и кадаифа. Киселото мляко и бялото саламурено сирене са най-характерните артикули, с които България е известна по света и които под друга форма постоянно участват на българската софра.

Ето и 10 от обичайните български гозби, които всички познаваме и обичаме да си похапваме.

1. Баница

Снимка: bulgariatravel.org

Баницата е печено произведение от навити или подредени на пластове листи разточено тесто или подготвени кори за баница, с плънка от разнообразни артикули, като най-разпространена е рецептата със сирене и яйца. В другите краища на Родината, можем да опитаме и баница с плънка от тиква и захар (тиквеник), с плънка от зеле (зелник), с лук, спанак, ориз, месо. Както и млечна баница, която се сервира като десерт. Баницата нормално се включва в менюто за закуска.

2. Таратор

Снимка: bulgariatravel.org

Представлява студена чорба и е едно от най-популярните предястия у нас. Приготвя се от кисело мляко, вода, ситно нарязана или настъргана краставица, олио или зехтин, сол, копър и счукан, пресован или нарязан на ситно чесън. Към тях по избор могат да се прибавят счукани орехови ядки.

3. Гювеч

Снимка: bulgariatravel.org

Гювеч е систематизираното наименование на разнообразни български ястия, приготвяни в глинен съд за печене с капак. Всъщност гювеч е името на съда, а когато той е дребен и побира една порция, се назовава гювече или гюведже. Гювечът се подготвя по разнообразни предписания и може да бъде както с месо (свинско, телешко, агнешко или заешко), по този начин и постен.

4. Сарми

Снимка: supichka.com

У нас през лятото се вършат най-вече лозови сарми. Плънката се подготвя от задушен в олио кромид лук, запържен с ориз и всичко подправено със сол и черен пипер. Добавят се морков, гъби, сирене и други Могат да бъдат постни или с месо ядене от листа с оризова плънка. През есента и зимата пък се вършат по-често с листа от прясно или кисело зеле – зелеви сарми.

5. Шкембе супа

Снимка: supichka.com

Приготвя се от добре сварено и нарязано на ситно телешко или свинско шкембе. Към към този момент готовата чорба се прибавя чесън, оцет, пикантен червен пипер или люти чушки.

6. Пълнени чушки

Снимка: supichka.com

Гозбата се подготвя от ароматни пресни или сушени чушки. Плънката може да е както с месо, по този начин и постна – единствено от ориз и подправки. Месото нормално е смляна примес от телешко и свинско или едното от двете.

7. Капама

Снимка: bulgariatravel.org

Традиционно българско национално ядене от югозападна България. Произхожда от района на град Разлог и е едно от най-популярните родни ястия. Приготвя се от доста артикули: няколко типа месо – свинско, пилешко, телешко, заешко, кисело зеле, като към тази примес се прибавя още наденица или кървавица и ориз. За да се реализира неповторимият мирис и усет на капамата, има три значими условия. Едното са подправките -черен, червен пипер, дафинов лист, другото е нареждането на продуктите на пластове, а третото – ястието да се пече дълго – най-малко 4-5 часа, на муден огън и в запечатан с тесто глинен гювеч.

8. Пататник

Снимка: bulgariatravel.org

За приготвянето му се употребяват картофи и сирене. Може да бъде като постен или с месо. Класическата рецепта обаче залага единствено на картофи, сирене, яйце, лук, подправки – сол, черен пипер, свеж джоджен и лой. При сервирането може да се гарнира с кисело мляко или зеленчуци.

9. Чеверме

Една от запазените марки на българската кухня е чевермето – цяло агне, опечено на шиш. Това ядене е особено за Родопите, само че се подготвя и в други елементи на страната.

10. Боб супа

 10 обичайни български ястия
Снимка: supichka.com

Боб супа е обичайно ядене от българската кухня, приготвено от сварен фасул, зеленчуци (морков, домат, чушка, лук) и подправки, която може да се употребява със или без запръжка. Често към тази чорба се прибавя салам или нарязан бекон. Боб супа се подготвя като обредно ядене за Бъдни вечер (постен боб).

– Вдъхновение: bulgariatravel.org –

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР