На 21 май отбелязваме световния ден на медитацията. В забързаните

...
На 21 май отбелязваме световния ден на медитацията. В забързаните
Коментари Харесай

Да се научим да медитираме сами

На 21 май означаваме международния ден на медитацията. В забързаните дни забравяме да даваме отмора на мозъка си. През главата ни минават непрестанно проливен дъжд от мисли, нон-стоп кроим проекти, обмисляме предишното и бъдещето, като даже забравяме да усещаме и живеем в сегашното. В резултат на това сме напрегнати, нервни, изтощени, изтощени и неспособни да изпитваме наслада и успокоение.

Това може да се промени с медитация. Но допустимо ли е да практикуваме някакви медитативни техники сами и по какъв начин да реализираме медитативно положение? Напълно допустимо е – пробвайте следните стъпки и ще може скоро да почувствате мира и хармонията от медитацията.

Научете се да давате отмора на мозъка

За да може да се научите да медитирате сами, би трябвало да обучите мозъка си по какъв начин да почива. Началото е най-трудно, тъй като той просто не е привикнал. Когато го привикнете към моментите на покой, той самичък ще се отпуска и ще стопира да ви затрупва с безредни мисли за безчет неща. За да постигнете покой на мозъка, евентуално ще ви се наложи, първо, да извършите разформироване на телесно равнище. Изберете си някоя къса йога за разпределяне на тялото, стратегия по стречинг, каланетика или пилатес – което е по усета ви.

След като свършите с физическата част, отпуснете се на пода върху постелката ви за спорт. Насочете вниманието си към тялото и само към него. Почувствайте го и проследете какво тъкмо и къде усещате. Отбележете дали имате някакви нови чувства. Изследвайте другите елементи на тялото.

Насочете вниманието си към дъха и слушайте по какъв начин вдишвате и издишате. Не се изненадвайте, в случай че заспите. Това демонстрира, че сте постигнали цялостен релакс на телесно и психическо равнище. Тези почивки след физическия комплекс ще ви научат да давате заслужената отмора на мозъка си на всички места.

Останете неподвижен

Ще се изненадате, когато осъзнаете какъв брой доста от вас не са способни да останат неподвижен. Имаме поради – тялото ви да е изцяло отпуснато, без напрежение в мускулите, без да подрусвате някой крайник или ръцете ви въртят непрестанно нещо от нерви. Започнете ежедневно да оставате в цялостен покой по няколко минути, просто по този начин. Както си седите пред компютъра или на работното място, или в компания – за няколко минути насочете внимание към себе си. Повторете си на разум Отпусни се, отпусни се, отпусни се, като имайте поради, че говорите на тялото си. Обяснете му кои мускули са напрегнати и че би трябвало да ги отпусне. То е интелигентно и скоро ще стартира автоматизирано да разхлабва напрежението, когато пожелаете да останете неподвижен. Сега, когато можете да давате покой на мозъка и тялото, може да се научите на идната стъпка.

 Медитиране самичък

Концентрация при медитиране самичък

За да стигнете до медитативно положение, би трябвало с изключение на да сте отпуснати на физическо и психическо равнище, да може да се концентрирате в едно само нещо, което не напряга и не натоварва. Продължителната централизация върху някакъв обект или върху тон води до последователно изпадане в медитация. Подгответе тялото с физически комплекс, отмора, заемете стойка, в която сте неподвижен, само че и в която няма да заспите. И се концентрирайте върху вашия обект или тон.

Може да изберете да се взирате в нещо – да вземем за пример свещ, мантра, друго духовно изображение, или даже в една точка на стената – нещо, което от време на време вършим непринудено. Може да пандизите очи и да си визиите някакъв обект в пространството сред очите.

А може и да си пуснете някаква музика или звуци, които да слушате и да се концентрирате върху тях. Най-добре е това да са успокояващи, повтарящи се неведнъж звуци. Например – мантра, църковно пеене, звуци от природата, гонгове, барабани. Подберете това, което усещате, че ви носи най-голямо успокоение и запълва душата ви с приятни страсти.

Останете съсредоточени в продължение на 15-20 минути. В някакъв миг може да осъзнаете, че се чувствате по-различно. Може да загубите чувство за тялото си или пространството, да усетите по какъв начин се изпълвате с обич или по какъв начин се опразвате от страсти. Изобщо – може да усетите нетипични за вас неща.

Не се опасявайте, това просто значи, че сте се научили да медитирате. И по тази причина изпитвате чувства, каквито човек може да почувства единствено по време на медитация.

Вижте още:

- Съвети по какъв начин да медитираме вярно вкъщи;

- Какви са резултатите от медитацията?

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР