На 21 февруари се навършиха 10 години без незабравимия Джоко

...
На 21 февруари се навършиха 10 години без незабравимия Джоко
Коментари Харесай

Разпродадоха имането на Джоко Росич (Снимки)

На 21 февруари се навършиха 10 години без незабравимия Джоко Росич. Единствен правоприемник на имането на артиста бе неговата щерка Ирина, която от дълго време живее в Канада. Приятели на именития актьор споделят, че тя първо е продала жилището му покрай пазара „ Ситняково “ в София, а неотдавна и селската му вила в Бойковец. Дъщеря му се разделила и с цялата му сбирка от пушки и ножове, които обаче попаднали в сигурни ръце и били изплатени от видни предприемачи, банкери и лекари.

„ От жилището щерката не взе доста. Цените на парцелите още не бяха скочили. Сега в него живее семейство с дребни дечица “, споделят другари на Росич, които всяка година се събират в обичаното му заведение на пазара, с цел да почетат паметта му. Най-много съжалявали за сбирката му с ножове, които събирал от младините си, тъй като щяло да бъде хубаво да бъдат изложени в музей. Той имал остриета още от времето на Освобождението и на двете международни войни. По времето на соца даже рискувал да бъде задържан и криел сбирката си в „ Кремиковци “, където по това време множеството колекционери скатавали всевъзможни скъпи предмети. Селската му вила, която до последно обожаваше, също попаднала в положителни ръце и била поддържана. Новите притежатели създали повсеместен ремонт. Пребоядисали и фасадата на едноетажната вила, а приятелите на артиста, които той обичаше да събира на седянка там, към този момент не можели да разпознаят постройката. Според локалните дъщеря му съумяла да вземе не повече от 40 хиляди лв. при продажбата. По толкоз вървели парцелите в региона, а цената била ниска, тъй като вилата на Росич се нуждаела от главно ободряване. След гибелта му тя пустееше години наред и естествените стихии не ѝ простиха. Сега най-малко нямало 2-метрови плевели в двора. Било чисто и спретнато.

Дъщерята на Джоко Ирина работеше като здравна сестра в Канада, където живее със фамилията си от дълго време. Тя е от първия му брак. Иначе огромната обич на артиста с най-незабравимия глас в българското кино е втората му брачна половинка Лиляна. Двамата нямат общи деца, а нейният наследник от първия ѝ брак е отгледан от Росич като негов личен. Той умира неуместно прекомерно млад от задавяне с баничка, до момента в който закусва в подлеза на Орлов мост.

Лиляна си отива малко преди Росич от рак на панкреаса. След кончината ѝ артистът грохна, а тъгата по нея го смазваше. „ Със самотата не се живее. Мислех, че като минат 4-5 месеца от гибелта ѝ, и ще привикна, само че не – става все по-страшно. Непрекъснато си приказвам с Лиляна, не мога да приема, че я няма. И през днешния ден, като вляза у дома, първо я крещя по име, само че тя не ми дава отговор. Не имах вяра, че в огромен град човек може да е толкоз уединен “, изповяда се малко преди да си отиде артистът.

През последните години от живота си той имаше недъгавост на ретината на двете очи. Незабравимият му глас пък бе покосен от болестта „ Райнике “. Росич си отиде на 21 февруари 2014 година в болница „ Лозенец “, като преди този момент бе опериран от израстък в мозъка в „ Пирогов “.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР