На 21 февруари Българската православна църква почита паметта на свети

...
На 21 февруари Българската православна църква почита паметта на свети
Коментари Харесай

Издръжливите празнуват имен ден днес

На 21 февруари Българската православна черква уважава паметта на свети Евстатий, свещеник Антиохийски, наименуван още Изповедник. Името на светеца идва от гръцки и значи „ устойчив ”.

Св. Евстатий бил единомислещо определен от християните за свещеник на Антиохия. Като подобен взел присъединяване в Първия Вселенски събор през 325 година и защитил православното обучение срещу еретика Арий.

През 326 година отишъл в Грузия, преди малко просветена с християнската религия, с цел да помогне за построяването на локалната църковна организация.

След гибелта на император Константин Велики през 337 година наследник му Констанций поел ръководството на източната част от Римската империя. Той покровителствал арианите.

Много от арианските епископи сами подписали на Никейския събор православното вероизповедание на вярата, само че по-късно се отрекли от него и настоятелно желали това и от другите епископи. Ония, които не се съгласявали с тях, били лишавани от ранг, пращани на изгнание и подлагани на непрекъснати гонения.

Някои от епископите ариани, отивайки в Йерусалим за освещението на храма „ Свето Възкресение ”, минали през Антиохия с скрито желание да смъкват Евстатий. Епископът, който не подозирал техните планове, ги приел с най-голяма наслада. Веднага те разкрили събор, на който почнали да преглеждат делата и вярата на Евстатий. Всичко към този момент било авансово уредено и решено.

Измислили клюка срещу благочестивия свещеник като го обвинили в порочен живот и разкол, съобщили решението си на императора, възбудили в Антиохия национално неспокойствие и по-късно свалили Евстатий и го пратили на изгнание в Тракия дружно с някои презвитери и дякони, които не желали да се разделят с него. И там страдалецът доста претърпял от злобата на враговете си до гибелта му във Филипи.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР