На 21 декември стават 300 дни от началото на руската

...
На 21 декември стават 300 дни от началото на руската
Коментари Харесай

Бесарабска българка от Киев: Проклинаме Русия всеки път, когато токът спре

На 21 декември стават 300 дни от началото на съветската военна експанзия в Украйна. Поредният печален мотив да приказваме за нея. Този път обаче няма да обсъждаме тактики, тактики и оръжия. Пак ще погледнем на войната от човешката позиция. Тази на хората в Украйна, най-тежко засегнатите от спора. Няколко десетки хиляди са жертвите от украинска страна, ранените са в пъти повече, а индиректно потърпевшите въобще не е ясно какъв брой са. 7 милиона и 800 хиляди са бежанците от войната в Европа - много повече от популацията на България.

Първа в студиото се включи по телефона от Киев Тетяна Станиева, бесарабска българка, публицист. Тя разказа протичащото се в Украйна от първо лице. Станиева удостовери, че токът стопира по график и изясни, че макар бедственото състояние, са добре осведомени. Тя добави, че зимата към този момент е настъпила и има снежна завивка, само че все още съумяват да се отопляват.

На въпрос от водещия по какъв начин се усеща, Станиева отговори, че първоначално всички са имали вяра, че това ще завърши доста бързо. Бързо обаче е било осъзнаването на обстоятелството, че войната ще продължи дълго. Тя добави, че хората няма да простят това на Русия и постоянно проклинат агресора, когато токът спре,усетят различен дефицит или по-лошо.

Усещате ли поддръжката на българите, бе другият въпрос, който водещият зададе на журналистката от Киев.

“Усещаме доста огромна поддръжка от елементарните хора ”, отговори тя. Хора като Манол Пейков, които събират дарения и поддържат елементарните жители са тези, които същински оказват помощ на Украйна, счита тя.

В края на диалога се стигна до умозаключение, че “Кличко е извънземен ” поради всичката тази сила и хъс, които влага, с цел да поддържа жителите на Киев. Тя похвали всички комунални служби, които непрекъснато работят, с цел да подкрепят бедстващите хора.

Разговорът се върна в студиото с въпрос по какъв начин им се е сторило това, коетоТетяна Станиева споделя.

“Много е прочувствено, когато се слушат хора, които са живи пострадали ”, стартира Анна Стоева, публицист и режисьор. Тя изясни, че това, което е усетила от диалога,е духът на хора, които не могат да бъдат пречупени. През образец с персонална позната тя изясни, че украинците не се предават и не разрешават да бъдат обезсърчени.

В диалога се включи и Давид Джамбазов, документалист, койтообясни, че неналичието на емпатия в някои български жители е ужасна. “Цялостната идея на режима в Русия е връщане на всички славянски земи под техен надзор ”, съобщи той. В този подтекст Джамбазов изрази учудването си от това, че има хора, които не могат да се слагат в обувките на украинците, защото сходен сюжет е безусловно реален и за нашите географски ширини.

На въпроса на водещия Георги Донковдали съумяват да се интегрират украинците в България, Анна Стоева отговори, че на най-уязвимите им е най-трудно, само че въпреки всичко се прави всичко допустимо. Тя посочи, че който е бил деятелен в Украйна, той е подобен и тук.

Накрая на разговоравсички се сплотиха към мнението, че войната рано или късно ще свърши с победа за Украйна, само че не тъй като по този начин им се желае, а тъй като украинците нямат различен избор.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР