На 21 декември Булгаргаз е сезирал ДАНС за изтекла информация

...
На 21 декември Булгаргаз е сезирал ДАНС за изтекла информация
Коментари Харесай

Шпионски скандал в Булгаргаз. Кой застрашава доставките на газ?

На 21 декември " Булгаргаз " е сезирал ДАНС за изтекла информация във връзка с клаузи от контракта с азерския снабдител на природен газ, заяви пред бТВ изпълнителният шеф на държавното сдружение Николай Павлов.

" Това е неприемливо. За първи път се случва такова нещо. За последните 10 година никой не си е разрешавал да цитира клаузи от контракти, да се вадят документи ", оплака се Павлов.

По думите му това сигурно това би могло да докара до отрицателни последствия за сдружението, като се популяризират и обстоятелства, които не дават отговор на истината. Според Павлов по този начин се основава напрежение сред българската и азербайджанската компании.

„ По две линии се изнася - едната е Българската газова асоциация и втората - по интернет всякакви блогъри разясняват клаузи от контракта “, добави Павлов.

" Договорът, който е подписан през 2013 година планува точка на доставка или място на доставка гръцката връзка, т.е. интерконектора България-Гърция. Към сегашния миг той не е построен. Задължението на доставчика е да доставя там, а нашето да го получаваме точно на тази точка ", изясни той.

Павлов добави, че отсрещната страна няма никакъв ангажимент да доставя, където и да е било. „ След като те обявиха подготвеност да доставят в края на годината, тяхната инфраструктура е построена, те са подготвени да доставят, обаче ние не сме подготвени да одобряваме. Изпаднахме в обстановка, в която, като се изключи че не можем да одобряваме газа, подлежим на наказания “, сподели изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “.

„ След това започнаха диалози за пренасочване на количества към различен газопровод. Към момента не се доставя цялото количество, а към една трета “, уточни Павлов в отговор на въпроса дали се доставят 1 милиарда куб. метра годишно природен газ от Азербайджан, както е по контракта от 2013 година.

Той съобщи, че няма подписан анекс за отвод от останалите количества. " Подписахме анекс, с който доставките се правят на прилежащия газопровод, който е на 300 км от другия ", съобщи Павлов и добави, че всички клиенти на " Булгаргаз " са обезпечени на 100%.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР