На 20 юни 2023 г. беше проведена акция на ГДБОП

...
На 20 юни 2023 г. беше проведена акция на ГДБОП
Коментари Харесай

Клуб 2000: В нарушение на множество разпоредби ГДБОП проведе акция срещу кабелен оператор

На 20 юни 2023 година беше извършена акция на ГДБОП в гр. Пловдив и гр. Варна против телекомуникационен оператор DCC. Дейността му бе прекратена посредством изземване на цялото му телекомуникационно съоръжение. Преустановено е даването на телевизия и интернет на хиляди клиенти. През последните години имаше голям брой такива случаи и против други предприятия от сектора.


Това се споделя в Позиция на Националното съдружие на кабелните оператори Клуб 2000.

От Сдружението напомнят, че операторът DCC е регистриран в Комисията за контролиране на известията за създаване на мрежи и даване на услуги – „ Достъп до Интернет “ и „ Разпространение на радио и телевизионни стратегии “. За даването на тези услуги, той следва да разполага с позволение за препредаването на стратегиите според член 91 от Закона за авторското право и сродните права (ЗАПСП). Евентуални нарушавания на закона се откриват от профилирано звено на Министерството на културата и се носи административна отговорност, като глобата е санкция по издадено наказателно разпореждане. Законът не планува налагане на наказване „ Преустановяване на активността на оператора посредством изземване на цялата му техника и съоръжение “.

Клуб 2000 изрично се опълчва на порочната процедура на правораздавателните органи вместо административна отговорност от нарушителите непосредствено да се търси наказателна отговорност.

Не намираме за обосновано и разумно да се употребяват силови дейности от ГДБОП против една не-борбена, неорганизирана, непротиводействаща и несъпротивляваща се високо софтуерна организация, които да имат за краен резултат прекратяване на активността й и отнемане на потребителите от съществени услуги в осведомителното общество.

Не считаме за основателно прокуратурата в една правова страна, като нашата, в случай че е намерила задоволително данни за осъществени закононарушения в региона на авторското право, да употребява силови, а не правови способи за привличане под отговорност на хипотетичните отговорни лица. Както и да не прави разлика сред административно нарушаване и закононарушение.

Нашето съдружие не толерира комерсиалното разпространяване на наличие в несъгласие на закона и е изпратило надлежна информация до Министерство на културата и до ГДБОП с съответни данни за разпространяване на хиляди телевизионни стратегии от съответни IPTV снабдители (телевизия, доставена посредством интернет), които не разполагат с нито едно позволение за препредаване, само че нямаме информация дирекцията до ден сегашен да е направила най-малко една инспекция по сигналите.

В магазинната мрежа из цялата страна и уеб страниците за електронна търговия се оферират IPTV боксове, с които се обезпечава достъп до телевизионно наличие на хиляди стратегии против еднократна годишна такса. Същата дирекция не намира за належащо да преследва сходен жанр престъпни продажби.

В същото време брутално наказателно гонене посредством потребление на силови способи от времената на тоталитарната страна се употребява от държавните органи за почистване на конкурентни връзки против предприятия от светлия бранш.

Считаме, че в осъществената на 20 юни интервенция не са спазени наредбите на ЗАПСП и Наказателно-процесуален кодекс. Категорично осъждаме сходни силови дейности от страна на правораздавателните органи, създаващи подозрения за осъществяване на поръчка. Ако тази порочна процедура на прекратяване на активността посредством изземване на цялата налична техника на оператори не бъде прекратена, това значи, че всяко едно дружество в телекомуникационния отрасъл във всеки един миг може да бъде жертва на конкурентна поръчка за завладяване на клиентите му без да е потвърдено нарушаване.

Не на последно място, в светлината на последната правосъдна процедура на Върховен касационен съд досежно нарушение на главните правила на справедливост на Европейски Съюз, изключително този за пропорция, сходен жанр непропорционални дейности на правоохранителните органи могат да доведат само до погашение за сметка на данъкоплатеца на големи компенсации на потърпевшите телекомуникационни оператори.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР