На 20 юли в държавната резиденция Дяоютай китайският председател Си

...
На 20 юли в държавната резиденция Дяоютай китайският председател Си
Коментари Харесай

Защо Вашингтон се нуждае от дипломатическата мъдрост на Кисинджър?

На 20 юли в държавната резиденция Дяоютай китайският ръководител Си Дзинпин се срещна с някогашния американски държавен секретар Хенри Кисинджър. Си Дзинпин напомни, че доктор Кисинджър е остарял другар на китайския народ, който години наред е давал своя принос за насърчаването на китайско-американските връзки и за подсилване на другарството сред китайския и американския народ. Кисинджър съобщи, че двустранните връзки сред Съединени американски щати и Китай са от жизненоважно значение за мира и просперитета на двете страни и целия свят. Той изрази и своето предпочитание да продължава да работи за възстановяване на взаимното съгласие.

Преди 52 години Кисинджър в ролята си на специфичен делегат на американския президент посети Китай и се срещна с тогавашните водачи на страната. След визитата двете страни стартираха процедура за нормализирането на двустранните връзки. Именно този миг се счита за най-важният в дипломатическата кариера на Кисинджър. Към момента той към този момент е бил над 100 пъти на посещаване в Китай и към момента работи интензивно за развиването на разговора и контактите сред Вашингтон и Пекин.

В американските политически кръгове Кисинджър съставлява прагматична мощ, която се застъпва за разговор и ангажираност с Китай и вярно справяне с разликите. Такава политика може да формулира рационална и градивна устременост във връзка с Китай. Гледайки обратно в историята, точно това е верният метод, по който съдействието и двустранните връзки сред двете страни са работили най-стабилно.

Въпреки че визитата на Кисинджър този път е от персонално естество, контактите на публично равнище сред Китай и Съединени американски щати също се усилиха доста. Наскоро държавният секретар на Съединени американски щати, министърът на финансите и специфичният делегат на президента по въпросите на климата бяха на публични визити в Китай. Много анализатори считат, че подобряването на китайско-американските връзки отваря нов прозорец за благоприятни условия, което също потвърждава, че по отношение на развиването на китайско-американските връзки би трябвало да се отговори на въпроса „ по какъв начин “, а не „ дали “ ще бъде допустимо. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР