На 20 септември в САЩ отбелязват вкусния ден на пицата

...
На 20 септември в САЩ отбелязват вкусния ден на пицата
Коментари Харесай

Вкусната история на пица Пеперони

На 20 септември в Съединени американски щати означават вкусния ден на пицата Пеперони. Така обичаната за всички ни пица Пеперони е с спорна история, която и до през днешния ден може да разпали бурни полемики.

Дори и в наши дни италианците, които са изобретатели на пиците като цяло, спорят със своите презокеански братя, американците, чие откритие е пицата Пеперони. За да не се включваме в техния спор, ние ще назовем тази вкусна пица италиано-американско създание.

Причините за сходно изявление се дължат на някои безспорни обстоятелства, а точно, че саламът Пеперони, който е съществена съставна част на тази пица, е без никакво подозрение италиански, а самата пица Пеперони за първи път е почнала да се предлага в Съединени американски щати.

Да погледнем малко по-назад във времето, когато емигранти от Неапол са срещнали американците със своята гордост-италианският салам Пеперони, който се създава от свинско месо или от примес от свинско и телешко месо.

 Пеперони

Към него се прибавят най-разнообразни подправки, само че задачата е постоянно да участва и пикантен червен пипер, който да му придаде леко лют усет. Това ненапълно изяснява и името Пеперони, тъй като на италиански с него се значи точно съответен вид чушки, сходни на нашенските камби.

В предишното, когато неаполитанските емигранти са се появили в Съединени американски щати, те са донесли със себе си и една от първите познати на американците предписания за пица, която се е приготвяла с домати, зехтин, чесън, сирене и аншоа. Но са срещнали американците и със своя салам, за който става дума сега - наденицата или колбасът, прочут през днешния ден като Пеперони.

Някъде след Втората Световна Война в доста американски градове стартират да се появяват италиано-американски магазини и заведения. В тези магазини, наред с всевъзможни италиански храни, се предлага и салама Пеперони, а в заведенията всеобщо участва и италианската пица. Тук към този момент е противоречиво да се каже кой тъкмо е решил, че Пепрони е чудесна съставна част за нея, само че се допуска, че концепцията е на американците.

Фактите сочат, че към 50-те години на предишния век Пеперони се е продавал по магазините на много преференциални цени и усетът му е допадал на болшинството. След като през 60-те години на предишния век в Съединени американски щати отварят порти огромни вериги пицарии като Доминос и Пица Хът, вниманието на локалните майстори-пицари се насочва към Пеперони, тъй като е апетитен и относително на ниска цена салам, който е извънредно подобаващ за всеобща приложимост.

 Пица Пеперони

Докато в случай че през днешния ден си поръчате в Съединени американски щати пица Пеперони, то тя ще ви бъде поднесена с салама Пеперони, моцарела и гъби. В Италия обаче по-добре заложете на пица Диаболо, тъй като в случай че поръчате пица Пеперони, пред вас най-вероятно ще бъде сервирана пица с чушки. Добре е да имате това мислено!

Вижте също историята на пица Маргарита и предписания за пица със колбас.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР