На 20 май се навършват 15 години от изкачването на

...
На 20 май се навършват 15 години от изкачването на
Коментари Харесай

Дойчин Боянов: Еверест докосва по особен начин

На 20 май се навършват 15 години от изкачването на връх Еверест от Дойчин Боянов, Николай Петков и Христо Христов.
Тримата алпинисти бяха част от състава на Национална експедиция, отдадена на 20 години от първото българско нанагорнище на върха без О2 от Христо Проданов.

Днес Дойчин Боянов е учител в катедра " Туризъм, алпинизъм и насочване " в Националната спортна академия в София. От две години в НСА има випуск " спортно катерене ". Специалността е част от програмата на Олимпийските игри:

„ Така стартира своето развиване по един много по-строг и открит ред, както всички останали спортове ", споделя Дойчин Боянов, съгласно който специалността притегля студенти, защото е влезнала в програмата на Олимпийските игри.

15 годишнината от Националната експедиция " Еверест 2004 " бе маркирана тази година в Полския културен институт:

" Еверест е нещо, което допира по необикновен метод хората. Много хора към момента помнят 84-та година - и насладата и тъгата. Тези неща /радостта и мъката/ съпътстваха и 2004-та година. Въпреки всичко ние, с изключение на едни такива върхове, си слагаме и чисто спортни цели през годините. "

На 26 юли Дойчин Боянов отпътува с Николай Петков и Руслан Вакрилов на експедиция в Пакистан, където имат желание да създадат премиерно нанагорнище на връх в долината Черакуза.

" Там има много към момента не изкачвани върхове, само че всичко това би трябвало да бъде обследвано. Така че това ще бъде втората част от нашите занимания, с изключение на да се изкатерим по един от нас мечтан метод, а и да разберем и съберем информация. Надяваме се, в случай че имаме благоприятни условия и да се изкачим някъде, първите хора, които стъпват на тези върхове. "

За Дойчин Боянов е значимо да върви по нови, не откривани до в този момент пътища, да изследва и събира материали за научни изследвания:

" С това тръгване приготвям и един теоретичен план, който ще осъществявам с сътрудници от Национална спортна академия. Той е обвързван с акомодацията на човек на огромна надморска височина. Важното е да са нови пътища. Откакто съществува алпинизма това е главното, да се търсят новите пътища и да се вършат неща, които не са правени. " /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР