На 20 май отбелязахме Световния ден на пчелите и в

...
На 20 май отбелязахме Световния ден на пчелите и в
Коментари Харесай

Кой убива пчелите в България?

На 20 май отбелязахме Световния ден на пчелите и в тази връзка ви покажем за какво техният живот в България става все по-труден. Ще ви покажем търговия на рискови пестициди, който макар че са неразрешени както за търгуване, по този начин и за потребление от Европейския съюз, в България се продават без проблем.

Според притежателите на кошери повода е напръскване с нездравословни препарати

Около 84% от селскостопанските култури зависят напълно или отчасти от насекомите за производството на семена. А селскостопанската продукция в Европейския съюз, обвързвана с опрашването от инсекти, се прави оценка на 15 милиарда евро годишно, демонстрират данни на Европейския парламент. Най-ценни в този развой са пчелите, по тази причина застрашаването им слага на риск земеделското произвеждане.

Ако се употребяват неразрешени препарати, те могат да причинят всеобща гибел на пчели за дни.

Въпреки че Европейският парламент (ЕП) не разрешава потреблението на тежки препарата във всички страни членки на съюза, България прави изключения и всяка година желае дерогация на възбраната. Това разрешава потреблението на неоникодиноидните пестициди, а те отравят пчелите.

Кадрите ни бяха изпратени в платформата „ Аз, репортерът “

От въпрос на някогашния народен представител от „ Демократична България “ и член на комисията по земеделие Албена Симеонова стана ясно, че и тази година България е поискала възбраната за неоникотиноидните пестициди да бъде анулирана.

Съдът на Европейския съюз в Люксембург обаче излиза с решение, че анулация на тази възбрана повече не може да се прави. И стартирането на пазара и потреблението на неоникотиноидните пестициди са категорично неразрешени.

Въпреки това обаче bTV се свърза с трима търговци на тези неразрешени пестициди.

Институцията, която управлява използването и търговията на пестициди е Българската организация за сигурност на храните. В писмена позиция до bTV те твърдят, че инспекции се вършат: „ Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) реализира непрекъснат предпазен и регулярен надзор върху търговията и използването на артикули за растителна отбрана “.

Според притежател на кошери става въпрос за напръскване с пестициди

За интервала от януари до април тази година са осъществени общо съвсем 2 500 инспекции. Констатирани са над 370 нарушавания. Съставени са 9 акта за определяне на административни нарушавания и 7 наказателни постановления.   
Според земеделците, обаче контролът е непълен.

Гледайте повече във видеото!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР