На 20-и септември 2023 г. в иновационен форум Джон Атанасов

...
На 20-и септември 2023 г. в иновационен форум Джон Атанасов
Коментари Харесай

Германо-Българската индустриално-търговска камара отбеляза „30 години официално представителство на германската икономика в България“

На 20-и септември 2023 година в иновационен конгрес „ Джон Атанасов " София Тех Парк Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) чества „ 30 години публично посланичество на немската стопанска система в България ". На събитието участваха 400 посетители от бизнес общността в България, а водещ бе Самуел Финци, кино и сценичен артист от български генезис, част от трупата на Дойчес Театър Берлин.

През всичките тези години ГБИТК работи за развиване, рационализиране и поощряване на комерсиалните и стопански връзки сред Германия и България, спомага за възстановяване на капиталовия климат и способства за построяването на една добре функционираща бизнес среда.

Днес Германия и България си сътрудничат тясно и в дух на доверие, както на двустранна основа, по този начин и в границите на Европейски Съюз и НАТО. Търговският стокообмен сред двете страни има дългогодишна сполучлива история и има голям капацитет. Това съдействие ще продължава да се развива и в бъдеще.

В своето слово по време на формалната част на събитието доктор Митко Василев, основен шеф на ГБИТК, акцентира „ Обобщено за интервал от съвсем 30 години стокооборотът е повишен 16 пъти, българският експорт към Германия се е повишил 23 пъти, вносът от Германия се е нараснал 12 пъти! И от страна с търговски недостиг, през днешния ден България има позитивно комерсиално салдо с Германия. Към всичко това може да прибавим, че немският пазар е най-големият пазар за български артикули и услуги.... През годините ние организирахме и организирахме голям брой стопански бизнес конгреси и делегации на най-високо ниво с присъединяване на двама федерални канцлери, трима федерални президенти, трима български президенти и шестима български премиера; доведохме до край огромен брой смислени и съдържателни начинания и каузи; работихме по редица двустранни и европейски проекти; дадохме принос за подпомагане сред науката, образованието и бизнеса. Ние бяхме и оставаме пионери в разнообразни сфери на активност и служим като мост на бизнеса сред двете страни. "

Президентът на ГБИТК, Тим Курт се концентрира върху визията за развиване на Камарата и уточни тематиките, които ще продължат да бъдат приоритет в работата на ГБИТК отсега нататък като цифровизация, господство на закона, стабилно развиване и Зелена договорка.

Сред почетните посетители на събитието бяха министър-председателят на Република България акад. Николай Денков, заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Николай Павлов, Мартин Гиков, заместник-министър на нововъведенията и растежа, Софи Гайзел, член на управлението на Германската индустриално-търговска камара и шеф на DIHK Service GmbH и заместник-посланикът на Федерална република Германия в България, Щефан Рьокен.

Премиерът Денков поздрави гостите и уточни: „ Ако преди 30 години България не беше тръгнала в посоката, която потегли с измененията, и в случай че не беше поканила като вложители гермaнските, австрийските, швейцарските и другите сътрудници от Западна Европа, които развивайки бизнеса си в действителност ни помогнаха да развием България. Така че ви благодаря, тъй като България щеше да наподобява по напълно друг метод, в случай че вие не бяхте тук ". „ Вашето ентусиазъм, което ни давате, е доста високо ценено и съм сигурен, че ще играе решаваща роля през идващите години ", добави той.

Зам.-министър Павлов означи, че Германия е най-големият стратегически сътрудник на България и позитивното развиване на двустранните връзки е приоритет за страната ни. Реализираните през последните години капиталови планове на немски компании способстват за повишението на конкурентоспособността и основават нови работни места, сподели още той.

Софи Гайзел сподели, че за фирмите са налице нови провокации, свързани най-много с бързата декарбонизация, и акцентира значимостта на съдействието за превъзмогване на проблемите.

Щефан Рьокен означи приноса на Камарата, нейните компании членове и сътрудници за позитивното развиване на страната.

В рамките на събитието се организира спорен панел на тематика: „ Икономиката в Германия и в България през днешния ден и след 30 години ". В нея взеха присъединяване - доктор Манфред Гьосл, основен шеф на индустриално-търговска камара Мюнхен и Горна Бавария, Михаел Керн, основен шеф и член на УС на външнотърговска камара AHK Норвегия и представител на европейските AHK, Мартин Гиков, заместник-министър на нововъведенията и растежа и Светла Костадинова, изпълнителен шеф на Институт за пазарна стопанска система. Сред засегнатите по време на панела тематики бяха енергийния преход и възобновимата сила, дефицита на работна ръка, връзката сред образованието и бизнеса, както и капацитета за нововъведения и прехвърлянето на технологии.

Модератор на полемиката бе доктор Мариана Чолакова, началник на Представителството на ГБИТК в гр. Пловдив и Почетен консул на Германия за област Пловдив.

Специален посетител и основен представител (keynote speaker) на събитието бе икономистът и създател на бестселър книги доктор Петер Кройц. Той приказва на тематика: „ Бъдещето на

работната среда: импулси за деяние за реализиране на триумф в турболентни времена ". Д-р Кройц даде препоръки към бизнеса и уточни, че предизвикателство е да се мисли по какъв начин ще наподобява конкуренцията в бъдещето, а бизнесът би трябвало да открие най-големите шансове, върху които да се концентрира, и да открои нужните умения, с цел да може да се възползва от тях.

Д-р Василев произнесе заключителни думи, като означи, че „ Нашето мото през годините е било и е " Заедно сме сполучливи "! Германия и България принадлежат към огромното европейско семейство. Германската и българската стопанска система могат и ще дадат своя принос за подсилване на европейския стопански капацитет ".

След формалната част гостите се любуваха на коктейл във връзка „ 30 години публично посланичество на немската стопанска система в България "

Събитието се реализира с поддръжката на премиум сътрудници: Aurubis Bulgaria, Schwarz IT Bulgaria, Gebrüder Weiss Bulgaria и на сътрудниците - BG Nova, UniCredit Bulgaria, Digital Technology Center Commerzbank AG Sofia Branch, WPD Bulgaria, Rapid KB, Festo Production, B.Braun medical, Schonherr, Penkov&Markov, SAP Bulgaria, BASF Bulgaria, Kaufland Bulgaria, ZAD Allianz Bulgaria, Porsche BG, GeoTechmin.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР