На 20 декември очакваме първите ваксини за деца от 5

...
На 20 декември очакваме първите ваксини за деца от 5
Коментари Харесай

Д-р Гергана Николова: На 20 декември очакваме първите ваксини за деца от 5 до 11 години

На 20 декември чакаме първите ваксини за деца от 5 до 11 години, заяви доктор Гергана Николова, общопрактикуващ доктор, по Българска национална телевизия.

„ Предвидено е да има 6 пункта за имунизация, които ще бъдат оповестени на страниците на РЗИ. За София те са два за момента - в Пирогов и Софиямед “, разясни доктор Николова. По думите й флаконът на имунизацията съдържа дози за 10 деца. Te са по-малки като количества от тези при възрастните, само че интервалът на имунизациите е същият.

„ За момента на персоналните лекари няма да бъдат отпускани ваксини “, добави доктор Николова. Тя, обаче, упорства, че е належащо точно те да правят имунизацията.

„ За мен персонално това е по-удобно, защото ние си изготвяме лист с искащи и слагаме ваксини. Ние сме хората в здравната система, които се занимават с профилактика и ваксинопрофилактика “, посочи тя и акцентира, че всяко едно хронично заболяване е свидетелствуване да се постави ваксина.

„ Аз слагам ваксини от март месец и нямам пациент, който да е влошил здравословното си положение от март месец, само че имам пациенти, които се утежниха след преболедуване на коронавирус и които отключиха диабет след Ковид “, уточни персоналният доктор. По мотив спекулациите, че се развива стерилитет след имунизация, доктор Николова показа, че е ваксинирала три двойки съпрузи, които чакат деца и бременността се развива напълно обикновено.

„ Както при всяко едно заболяване, когато ние сложим имунизацията в интервал на бременност, се ражда едно предпазено бебе “, безапелационна е доктор Николова. Тя акцентира, че измежду искащите да си слагат ваксина са и 14 годишни деца, които желаят да могат умерено да отидат на учебно заведение.

„ Започна леко смъкване на броя на заболелите от Ковид у нас. Не се отпускайте обаче - идват празници, дано им се радваме, само че и да не забравяме, че вирусът не трансформира държанието си, когато се събираме на огромни групи “, посъветва доктор Николова.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР