На 20 декември 2021 отбелязваме Игнажден. Игнатий Богоносец е втори

...
На 20 декември 2021 отбелязваме Игнажден. Игнатий Богоносец е втори
Коментари Харесай

Утре е ИГНАЖДЕН! Внимавайте кой влиза в дома ви!

На 20 декември 2021 означаваме Игнажден. Игнатий Богоносец е втори подред свещеник на Антиохийската черква. Той е прочут с това, че е възпитаник на деятел и евангелист Йоан Богослов. Свети Игнатий приключва живота си с мъченическа гибел в Рим.

Днес ще ви разкажем малко повече за традициите, свързани с този празник и за какво хората би трябвало да внимават кой пускат в живота си и най-много в душата си.
Какви са традициите на Игнажден?
Според традициите в Източна България Игнажден е първата коледна вечеря. На трапезата се сервират само постни ястия. Празникът е бил считан за началото на Новата година.

Обичаят „ полазване “ е най-характерен за този празник. Хората би трябвало доста да внимават кого позволяват в дома си, тъй като от индивида зависи и каква ще бъде идната година. Ако индивидът е с чиста душа и сърце, годината ще е богата, сполучлива и късметлийска.

„ Сполазникът “ – индивидът, който пръв прекрачи прага на входната врата, наложително взима пръчка от дръвника, разбърква огнището и изрича следните думи: „ Колко искрици, толкоз яренца (агънца, теленца, кончета … “

Когато някой от стопаните първи излязат от вкъщи, на връщане взимат пръчки, които оставят зад вратата. След това се замесва тесто за колаци. От тестото се откъсва дребна част, прави се кръст на някоя греда, с цел да бяга злото.

Стопаните посипвали орехи и плодове към огнището. От плодовете се подавали на първия посетител, който влезе в дома. Преди десетки години хората не са знаели кой ще прекрачи прага на вратата им. В днешно време това не е по този начин.

Много внимавайте кой ще допуснете в дома си, тъй като поверията гласят, че този човек ще предопредели годината ви!

Още от ЛЮБОПИТНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР