На 20 април по стар стил се чества 148-мата годишнина

...
На 20 април по стар стил се чества 148-мата годишнина
Коментари Харесай

По стар стил: 148 години от избухването на Априлското въстание

На 20 април по остарял жанр се празнува 148-мата годишнина от експлоадирането на Априлското въстание. По традиция събитието се отбелязва с голям брой възстановки и тържествена стратегия в цялата страна. 

Априлското въстание избухва на 20 април 1876 година в Копривщица. То започва прибързано, защото подготовката по неговата организация бива издадена на тогавашните османски управляващи. 

Жандармерийски сили биват изпратени в Пазарджик, Панагюрище и Копривщица. Именно в последния град при опитът да бъде хванат Тодор Каблешков среща отпор. Турските управляващи и революционните дейци влизат в битка, която довела до убийството на мюдюрина в града. Каблешков по-късно написа " Кървавото писмо ", което изпраща в Панагюрище и с което уведомява за случилото се своите съратници.

Георги Бенковски, който по това време е началник на организационната активност по въстанието в Пловдивския окръг, афишира прибързано начало на протеста. 

Априлското въстание е несполучливо, като жертвите са хиляди. То бива потушено грубо, като отзвукът за зверствата доближават до столиците на тогавашните западноевропейски страни. Под натиска на разнообразни западни политици и общественици Великите сили привикват Цариградската конференция, на която упорстват за провеждането на промени в Османската империя. След отхвърли за предприемане на съответни дейности, Руската империя ще разгласи война на османците, която ще докара до подписването на Санстефанския кротичък контракт, с който българската страна се завръща на политическата карта в Европа за първи път от 500 години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР