На 2-ри ноември, денят, в който стана ясно, че в

...
На 2-ри ноември, денят, в който стана ясно, че в
Коментари Харесай

Магия за премахване на вируса - хващаме се за ръце и вече го няма

На 2-ри ноември, денят, в който стана ясно, че в България има над 6000 нови случая на COVID-19 и са умряли 310 българи, чакахме на брифинг здравното министерство да разгласи стягане на ограниченията - отчасти или цялостно, надзор по тяхното съблюдаване. Или просто да разгласи НЕЩО.

Вместо това получихме един час напълно общи приказки, маскирани като апел - от министъра, от представители на пациентски и съсловни организации, събрани към една маса, опитващи с няколко фрази да убедят недоверчивите, уплашени и обхванати в тайни теории българи, че би трябвало да се имунизират.

А най-после министър Кацаров помоли всички към масата, с цел да показват единение. Пак дублирам - улавяне за ръце.

За бога, първо е пандемия - поставили сте си " проклетите маски ", както ги назовава самия Кацаров, само че нужно ли е да се хващате за ръце? С какво този жест ще убеди наплашените до гибел хора, тези, на които околните им са умряли от COVID-19, макар че са били имунизирани, или просто тези, които са изкарали вируса и имат антитела, да си слагат ваксина? Не наподобява ли повече на обред за дъжд, в сравнение с като апел към обединяване? Този акт ще призове ли някоя мощ, която да изцели всички заболели от COVID-19 и ще постави ли завършек на неговото битие? Не познавам един човек, който след тази проява да е решил да се имунизира. Убеждаващата връзка не работи по този начин.

Това не е шамански обред и не мога да го дефинира като съответно държание на министър, изпуснал от надзор пандемичната обстановка. 

Мотивиращата едночасова тирада е закъсняла, а демонстрацията - изцяло непотребна. Тя щеше да има резултат преди година, само че не и в този момент, когато обстановката с имунизирането е изпусната до подобен неприличен лимит. Парадоксът идва от там, че на същия този брифинг доктор Стойчо Кацаров самичък означи, че ситуацията е " сериозно " и такова ще бъде даже през идващите две седмици и че се случва " национално злополучие ", само че в същото време - макар мрачните изявления - ръководеното от него министерство не посмя да предприеме по-активни дейности. Кацаров вместо това изясни, че се гордее с медицинските експерти, работещите в Коронавирус отделения и в коли за спешна помощ.

А обстановката с информационните акции, които би трябвало да насърчат имунизирането, ли? е задоволително показателна, че PR експертите на Министерството на здравеопазването по какъв начин би трябвало да работят в спешни обстановки, при които популацията е извънредно сензитивно във връзка с думи, дейности и лозунги.

Пламен Таушанов, ръководител на Българската асоциация за протекция на пациентите (БАЗП), също дава отговор на апела с апел, ориентиран към Министерството на здравеопазването: " Уволнете PR експертите си! ". Останаха ли такива обаче, тъй като на мен сходни акции ми наподобяват на недовършен и небрежно изработен курсов план в час по " Комуникации и рекламни акции "?



Следващата стъпка при постигане на рекорден брой инфектирани и умряли за денонощие е едно българско хоро, националният химн, Бяла роза за въодушевление и лотария с кислородни маски, коли и пропуски за влизане в нощни заведения без документ (промоция).

Автор: Илиана Симеонова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР