На 2 декември на площада в Стария град ще се

...
На 2 декември на площада в Стария град ще се
Коментари Харесай

Празникът на о-солената риба се завръща за трета година в Созопол, вижте програмата

На 2 декември на площада в Стария град ще се състезават майстори на кулинарията

На 2 декември на площад „ Кулата ” в Созопол ще се организира третото издание на проведения от Ротари клуб Созопол благодарение на Община Созопол „ Празник на О-солената риба “. За положителното въодушевление на участниците и гостите ще се погрижат известните с достоверното си южно звучене „ Ел Греко Бенд “, а водещ на програмата, специфичен гост-изпълнител и главен отговорник за веселието на площада ще бъде емблематичният созополски реализатор Жан Шейтанов. С известни шлагери ще се включи и музикалният реализатор Дидо Петков.



Ще се организира и годишното съревнование за най-хубава осолена риба. Тази година категориите ще са три: „ Солен паламуд “, „ Солен чернокоп “ и „ Солена риба от  различен тип ”. Журито ще бъде под председателството на известния кулинар и сомелиер началник Таньо Шишков. Другите членове на журито ще са созополчаните Евтим Стоянов - участник в " Мастършеф " 2023 година и Милен Петров - ресторантьор.
 Програмата на празника
За присъединяване в надпреварата са поканени домашни производители, заведения за публично хранене и заведения за хранене от цялото Българско Черноморие. Условията са всеки участник да приготви задоволително образци от конкурсното си ядене както за журито, по този начин и за всички посетители на празника, които ще имат опцията да опитат на място или да си закупят за у дома домашно приготвена осолена риба.

Наградният фонд за надпреварата е обезпечен от Ротари клуб Созопол и възлиза на 3000 лева – по 1000 лева за спечелилия във всяка една от категориите.

По традиция специфични посетители на празника и тази година ще са полярният откривател професор Христо Пимпирев и дистрикт гуверньорът на Ротари България Христо Михайловски, който е един от изтъкнатите ни икономисти, странник, мореплавател и разпален риболовец.

Събитието стартира в 11 ч. на площад „ Кулата ” в Созопол и ще продължи до привършване на положителното въодушевление и осолените рибни специалитети. Входът е свободен.

Организаторите се надяват, че това събитие ще постави началото на поредицата зимни празненства в община Созопол преди Коледа и Нова година.

Вижте видео от настроението в миналогодишното издание:

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР