На 2 април отбелязваме Световния ден за информираност за аутизма.

...
На 2 април отбелязваме Световния ден за информираност за аутизма.
Коментари Харесай

На 2 април отбелязваме Световния ден за информираност за аутизма

На 2 април означаваме Световния ден за осведоменост за аутизма. По този мотив у нас ще се проведат разнообразни начинания, които да насочат вниманието към болестта, като измежду тях е осветяването на НДК в синьо.

Осветяването на постройката в синьо е част от международната акция Autism Speaks – Light It Up Blue, в която България взе участие от 2010 година. Редица световноизвестни здания също ще бъдат оцветени в синьо по този мотив - статуята на Христос в Бразилия, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, Операта в Сидни, Народното събрание в Будапеща.

Денят се отбелязва за първи път през 2008-ма година. Неговата цел е да увеличи осведомеността и да насърчи ранното диагностициране и ранната намеса, както и социализирането на хората с проблеми от аутистичния набор. Друга негова задача е да уважи неповторимите гении и качества на хората с аутизъм, да предизвика приемливост и съпричастност, да улесни приобщаването им в учебното заведение, и обществото.

Официалният брой на диагностицираните деца с аутизъм у нас е към 16 000. В реалност техният брой е доста по-голям. Аутистичната персона трансформира живота на цялото семейство, като засегнатите от положението " Аутизъм " към сегашния миг са най-малко 60 000 индивида в страната ни, като броят им непрестанно се усилва.

На всеки 21 минути се диагностицират приблизително към 67 деца с аутизъм в международен мащаб.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР