На 19 юни за втори път през тази година ще

...
На 19 юни за втори път през тази година ще
Коментари Харесай

Започва провеждането на безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

На 19 юни за повторно през тази година ще се проведат безвъзмездни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лекуване на туберкулозата в регионалните градове на страната.

Прегледите са част от акцията „ Седмица на отворените порти ”, която се провежда в осъществяване на Националната стратегия за предварителна защита и надзор на туберкулозата на Министерството на здравеопазването, чиято цел е понижаване заболеваемостта от туберкулоза в страната.

Инициативата се реализира взаимно с Регионалните здравни инспекции, лечебните заведения за диагностика и лекуване на туберкулоза, както и неправителствени организации.

Кампанията е потвърдила своята успеваемост за повишение на публичната осведоменост във връзка с болестта. Безплатният достъп до медицински услуги, от една страна, води до по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна зараза, а от друга, до ефикасна предварителна защита на болестта в страната.

По време на „ Седмицата на отворените порти “ на всеки искащ се предлага скрининг за риска от туберкулоза посредством анкета и съвещания. На лицата, които са в риск, се организират спомагателни прегледи и проучвания. При откриването на случаи на туберкулоза навреме се подхващат ограничения за хоспитализация и лекуване, вследствие на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

По време на извършените за интервала 2009 година – 2022 година „ Седмици на отворени порти ” са интервюирани за туберкулоза над 125 000 лица, открити и ориентирани за лекуване са 1 376 лица с туберкулоза, открити с латентна туберкулозна зараза и обхванати с химиопрофилактика са 4  655 души.

В резултат на осъществяването на Националните стратегии за предварителна защита и надзор на туберкулоза в България e налице наклонност за трайно понижаване на заболяемостта от туберкулоза - от 26.6 на 100 хиляди население през 2012 година до 14.8 на 100 хиляди през 2022 година (по предварителни данни).

В България диагностиката, лекуването и профилактиката на туберкулозата са безвъзмездни, без значение от здравноосигурителния статус на жителите. Ежегодно Министерството на здравеопазването обезпечава както финансов запас за противотуберкулозни медикаменти от първи ред, медикаменти за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите и финансиране на лечебните заведения за лекуване на туберкулоза.

Туберкулозата е лечима и предотвратима, стига да бъде открита в точния момент и да бъде извършено качествено лекуване.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР