На 19-ти март руският спускаем апарат “Казачок, компонент от руско-европейската

...
На 19-ти март руският спускаем апарат “Казачок, компонент от руско-европейската
Коментари Харесай

Руският спускаем апарат Казачок, част от мисията ЕкзоМарс-2020, се отправи към Италия за изпитания

На 19-ти март съветският спускаем уред “Казачок ”, съставен елемент от руско-европейската задача “ЕкзоМарс-2020 ”, която е част от огромната стратегия на ЕКА и Роскосмос “ЕкзоМарс ”, потегли към Торино. Там той ще бъде подложен на тествания от италианската компания TASinl. 

След завършването на тестванията “Казачок ” ще бъде изпратен към Байконур, откъдето ще излети към Марс през юли 2020 година чрез съветската ракета-носител “Протон-М ”.

Напомням на читателите, че задачата “ЕкзоМарс-2020 ” е втората част от програмата “ЕкзоМарс ” и тя ще включва изпращането на съветска спускаема платформа и европейски марсоход. В рамките на първия стадий през 2016 година към Марс беше изстрелян орбиталният уред “Трейс Газ Орбитър ”. Той продължава да работи до ден сегашен в околомарсианска орбита, като търси следи от редки газове в марсианската атмосфера, които могат да са индикатор за съществуването на живот.

В програмата “ЕкзоМарс ” има и българско присъединяване. Днес в орбита към Марс, прикачен към “Трейс Газ Орбитър ”, продължава да работи издигнатият в България уред “Люлин-МО ”, а през 2020 към съветската спускаема платформа ще бъде инсталиран приборът “Люлин-МЛ ”. Това ще е първият български инструмент, който ще доближи до самата повърхнина на Червената планета. 

За повече информация: Роскосмос

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР