На 19 септември 2020 г. Библиотеката на София ще бъде

...
На 19 септември 2020 г. Библиотеката на София ще бъде
Коментари Харесай

Европейски дни на наследството – София 2020 в Столичната библиотека - slava.bg

На 19 септември 2020 година Библиотеката на София ще бъде част от обичайните „ Европейски дни на наследството – София 2020 “.Тази година те са под мотото „ Опознайте културното завещание за цялостен живот! “.

В рамките на Дните на културното завещание Столична библиотека ще показа на вниманието на софиянци и посетители на столицата изложбата "Български резбарски школи " и неповторими издания от фонда на библиотеката, представящи национални обекти под закрилата на ЮНЕСКО, част от европейското културно завещание. Посетителите могат да видят редки издания като първото обширно проучване на Боянската черква от Андрей Грабар 1924 година, книгата на Геза Фехер за Мадарския конник 1928 година, книги от персоналната библиотека на доктор Константин Стоилов, отдадени на Рилския манастир – "Описание болгарского священного монастыря рыльского " от йеромонах Неофит Рылец 1879 година, "Рилский манастир и началството му " 1880 година, "Пътеводител за Рилский манастир с пътна карта " от 1891 година и други скъпи книги.

Изложбата от постери "Български резбарски школи ", показана със специфичното подпомагане на Института по литература към Българска академия на науките, наблюдава резбарските храмови обичаи от възрожденските школи - от тяхното пораждане в дълбока античност през одобряването им през XVI в. и до разцвета им в България през XVIII и XIX в. Посетителите могат да се срещнат с изящните дърворезби на изтъкнати майстори от Тревненската, Дебърска, Самоковска, Банска, Подбалканска, Несебърска и Софийска резбарски школи.

Столичани могат да прегледат и документалната галерия „ София на Вазов “, отдадена на 170 годишнината на патриарха на българската литература. Тя показва ретро разходка из Стара София – обичания град, какъвто е видял и описал в своето творчество великият публицист, с истински снимки от архива на Столична библиотека и цитати от неговите произведения.

Споделете емблематичните Дни на наследството в библиотеката на София - с нейния автентичен интериор, неповторими книги и знакови изложения!
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР