На 19 февруари, неделя, по повод 150 години от гибелта

...
На 19 февруари, неделя, по повод 150 години от гибелта
Коментари Харесай

БНТ 1 със специална програма по повод 150-годишнината от гибелта на Левски

На 19 февруари, неделя, във връзка 150 години от гибелта на Васил Левски Българска национална телевизия 1 предлага на своите фенове специфична тематична стратегия, отдадена на живота, делото и заветите на Апостола на свободата. В 18.00 ч. Българската национална телевизия ще излъчи директно от паметника на Васил Левски в София възпоменателна гала за безсмъртния наследник на България .

Специалната стратегия на Българска национална телевизия 1 стартира в 13.30 ч. с телевизионната театрална режисура „ Тайната вечеря на дякона Левски “ по едноименната пиеса на Стефан Цанев. В функциите блестят имената на обичаните от генерации български артисти Даниел Цочев, Васил Михайлов, Стоян Алексиев, Валентин Танев, Доротея Тончева, Николай Урумов и други.

В 14.50 ч. следва музикалният филм „ Песните на Левски “ на режисьора Димитър Шарков, който ще води феновете на публичната телевизия на едно вълнуващо пътешестване в духовния свят на Апостола. Четиринадесет обичани на Васил Левски песни ще прозвучат от повече от 50 именити реализатори, измежду които хор „ Мистерията на българските гласове “, хор „ Космически гласове от България “, квартетите „ Юдит “, „ Славей “, „ Светоглас “ и „ Ева квартет “. Водещ в описа е артистът Борис Луканов, фотосите са осъществени в Драгалевския манастир и в Кремиковския манастир, както и измежду живописната природа на Искърското дефиле, а всички реализатори, които взимат присъединяване, са в достоверни костюми, предоставени от Фонда на Българска национална телевизия.

В 18.00 ч. Българската национална телевизия ще излъчи директно възпоменателна гала от паметника на Васил Левски в София . Програмата на Българска национална телевизия 1 продължава в 18.45 ч. с документалния филм „ Майката на Апостола “ , част от поредицата „ България от край до край “ с създател и водещ Йордан Димитров. Филмовият роман е отдаден на 210 години от рождението на майката на Васил Левски – Гина Кунчева.

На 19 февруари от 19.30 ч. по Българска национална телевизия 1 е премиерата на новия документален филм „ Заловени писма “ от рубриката за настояща документалистика на публичната телевизия „ В кадър “. Филмът „ Заловени писма “ на Весела Смилец – създател и сценарист, Борислава Димова – сценарист и режисьор, Атанас Атанасов – оператор, Илия Стоянов – режисьор по монтажа, е осъществен със специфичното присъединяване на студенти от Нов български университет. Прихванати или издадени са две писма от Любен Каравелов до Васил Левски? Основателни ли са подозренията за изменничество? Пред камерата на Българската национална телевизия застават проф. Пламен Митев, който наблюдава хронологията на процесите съгласно документалното завещание, тюркологът Орлин Събев – преводач на новите османски документи, който разказва властовия механизъм на Високата врата, както и историкът Дженгиз Йолджу, който показва делото на Васил Левски през погледа на турската историография.

150 години от гибелта на Васил Левски – гледайте специфичната стратегия на Българската национална телевизия на 19 февруари!


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР