На 180 градуса се преобърна развитието на изключително важно дело,

...
На 180 градуса се преобърна развитието на изключително важно дело,
Коментари Харесай

Проф. Георги Чернев: Европейският съд по правата на човека се заема с двама бивши министри и премиер

На 180 градуса се прекатурна развиването на извънредно значимо дело, касаещо дисциплинарното уволняване на някогашния началник на кожната клиника на Министерство на вътрешните работи болница в София проф. доктор Георги Чернев.
и му беше присъдено обезщетение от 15 342 лв.. След като той завоюва делото на първа инстанция, като на съвещанието се явиха очевидци против него и нито един не удостовери в правосъдната зала документално подадените си показания, на втора инстанция – в Софийски градски съд (СГС), решението към този момент е противоположно, като Софийски градски съд даже постановява лекарят да заплати 1320 лева правосъдни разходи. Всичко това стана и откакто Министерство на вътрешните работи по времето на някогашния вътрешен министър Младен Маринов де факто си призна, че и административно нарушаване с назначението на заместника на Чернев - проф. Соня Марина. Марина е един от очевидците против проф. Чернев в настоящето дело, а " грешката ", за която става въпрос, е, че заема поста на Чернев без конкурс - назначена е непосредствено.
От претекстовете по делото в Софийски градски съд (14373/2020), което е решено от правосъден състав арбитър Теменужка Симеонова и членове Хрипсиме Мъгърдичян и Димитринка Костадинова-Младенова, излиза наяве, че новото решение се опира на свидетелски показания против професора – писмени и " гласови ". " Настоящият правосъден състав намира, че наложеното на ищеца най-тежко дисциплинарно наказване – уволняване, подхожда на тежестта на открити по делото нарушавания на трудовата дисциплинираност. Несъмнено е открито от събраните писмени и гласни доказателства, че държанието на ищеца е в прорез с редица етични и морални правила и вътрешни правила, за спазването на който ищецът се е задължил по силата на длъжностната си характерност като началник на отделението ", написа в решението. Според свидетелските показания, проф. Чернев бил в спор с сътрудниците си в кожната клиника и не се включвал в лечебната активност, което затруднявало работата – това е основното съображение, поради което професорът е дисциплинарно уволнен.
Категорично ще апелираме пред Върховния касационен съд, съобщи проф. Чернев в изявление за. Той уточни, че делото в действителност съставлява нещо надалеч повече от спор дали е уволнен поради неспазване на трудова дисциплинираност: " Уволнението ми е поради научните ни постижения и изявленията ни в редица влиятелни профилирани интернационалните издания за връзка сред тип медикаменти за лекуване на хипертония (т.нар. ) и случаи на развиване на разнообразни форми на рак на кожата " (публикациите, за които приказва проф. Чернев, са отразени,, и ). Заради това професорът има вяра, че настоящето правосъдно решение е " убийствена поръчка ".
Какво още сподели проф. Чернев пред – научете в идващите редове:
Проф. Чернев, представихте ли публично пред Софийския градски съд (СГС) Вашата позиция, че уволнението Ви от Министерство на вътрешните работи болница е поради научната Ви работа и изявленията в профилирани интернационалните източници за връзка сред така наречен сартани (лекарства за лекуване на хипертония) и случаи на развиване на разнообразни форми на рак на кожата?
В рамките на заключителната ми тирада към съда, персонално аз упоменах коя е съгласно мен главната причина асистентите да бъдат карани под ескорт да подписват поръчкови показания в кабинетите в Министерство на вътрешните работи болница, непотвърдени след това от нито един очевидец в Софийския областен съд (т.е. на първа инстанция), въз основата на които да бъда отхвърлен, а точно: официализирането на научните ни разработки, тематизиращи връзката сред антихипертензивни лекарства, нитрозамини (примеси) и развиването на ракови форми при пациенти в България. По информация от асистентите ми, които пристигнаха да се оплачат в кабинета ми, те са били принуждавани да дават писмени показания в границите на 3 дни (10, 11, 12 март, 2020 година) тъкмо преди конгреса на Българското сдружение по дерматологична хирургия и са предупреждавани, че ще има съществени последици за бъдещото им кариерно развиване, в случай че се появят на събитието. Помолих съдиите в Софийски градски съд да се осведомят по тематиката преди да вземат дефинитивно решение, обясних в елементи тематиката на правосъдния състав - арбитър Теменужка Симеонова и членовете Хрипсиме Мъгърдичян и Димитринка Костадинова-Младенова.
Какво мислите за решението на втора инстанция?
Скандално решение на този правосъден състав! Запомнете тези имена - дано демократичното общество и заболяващите от рак след банкет на медикаменти за кръвно си ги спомнят - както тях, по този начин и техните решения. И дано бъде прочетен протоколът на правосъдното съвещание при положение, че някой твърди, че не е споделяна тази немаловажна информация. Да го създадат обществено притежание.
Да не вземеш под внимание обективната истина, това не е оригиналност. Но, когато тази истина касае десетки ориси на пациенти, визира правата на индивида и не се взима под внимание? Нужна е промяна и на правосъдната система. Недопустими и голословни решения…
Мислите ли, че е налице политическа интервенция?
Решенията са подбудени от най-слабото и некадърно статукво, което сме имали в нашата история. От една тайфа, която разруши всички упования на популацията за честност, доверие, взаимопомощ и религия в парламентаризма. Нека всеки самичък си прави изводите. Ще бъдат оповестени и подкупите, размерите им и лицата, които ги предлагаха, с цел да спрем официализирането на данните.
Какво ще вършиме в този момент, професор Чернев?
Това решение е удар против науката, свободата на словото, демократичното общество, морала и правовата страна. Това считам. Загуба на борбата, само че не и на войната.
Отиваме на обжалване във Върховен касационен съд. Надеждата ми е въздействието на корпоративните ползи,, както и всички забъркани към тях по тематиката, да е минимално до изчезнало.
Ако няма задоволително за мен решение - ходя на интернационален съд - Европейски и Американски федерален съд, тъй като тематиката на делото не е дисциплинарното ми уволняване, а точно научните достижения на колектива ни.
Не допуснахте ли неточности по време на отбраната в съда?
Досега връзката на делото с научните ни достижения беше неглижирана в хода на правосъдното произвеждане и това беше напълно наша неточност. Вярвахме в правотата на изказванията си, очевидците не поддържаха писмените си показания на първа инстанция. Бяхме уверени в безпристрастността на съда и възможното позитивно решение в наша изгода. Случи се на първа инстанция, само че не и на втора. Невинаги се случва това, което желаеш.
Сега точно това ще бъде очебийно още по-ясно, водещо и подкрепено от наши нови научни резултати, нови очевидци, нови данни и показания за репресии и закани, като ще желаеме интернационален съд и по отношение на евентуалната обязаност на избрани решения на нашите институции с корпоративните ползи, политическата поддръжка на тези ползи и странните или неекспертни решения на правораздавателните органи.
Кога стартирате с интернационалните тъжби и обвинявания? И против кого?
За да се премине на другите равнища - интернационалните, би следвало да са налице един тип ʺнеправомерни решения от наша гледна точкаʺ на избрани крайни инстанции в нашата страна. След това стартираме с интернационалните съдилища и неправителствени организации за отбрана на правата на индивида. Веднага стартираме с образуването на каузи по Европейската спогодба за нарушение на правата на индивида - в Страсбург. Мудна процедура, неразбираемо какви ще са резултатите.
Но разликата е голяма - обвинените ще са към този момент политическите лица. Официално. Ще има необятна гласност по света - за незаконното безмълвие в интерес на корпоративните ползи, погубило не една орис.
Интервю на Ивайло Ачев
ОЩЕ: " "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР