На 18 юли се навършват 186 години от рождението на

...
На 18 юли се навършват 186 години от рождението на
Коментари Харесай

186 години от рождението на Апостола Васил Левски

На 18 юли се навършват 186 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Васил Кунчев е роден на 18 юли (6 юли остарял стил) 1837 година в Карлово в фамилията на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя — Христо и Петър — и две сестри — Ана и Марийка. През 1862 година отпътува за Сърбия и взема присъединяване в Първата българска легия на Раковски в Белград. Там поради сръчност и смелост получава прозвището Левски (според легендата е направил лъвски скок по време на военни упражнения). След разтурянето на легията се причислява към четата на дядо Ильо челник. През 1863 година отпътува за Румъния и след къс престой се завръща в България. През пролетта на 1864 година, точно на Великден в Сопот, Левски в наличието на най-близките си другари самичък отрязва дългите си отшелнически коси. От този миг той става мирският дякон (служител, помощник) на свободата Васил Левски.

Легендата и историческата истина

описват по какъв начин той минава през всяко българско населено място, увлича най-хубавите българи след себе си и съвсем във всяко кътче основава революционен комитет. Защото е уверен, че " Нашето дело зависи от нашите лични старания ". Турците го търсят непрестанно. Той непрестанно съумява да се измъкне, като се преоблича и се превъплъщава в разнообразни облици. Ботев написа за невероятната му устойчивост и радостен темперамент: " Навън зима, камък се пука от мраз, а той, Левски, пее ".

Апостолът на Българската независимост е предаден през зимата на 1872 година Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Дори турските съдии са сюрпризирани и възхитени от него. Обесен " там близо край град София " на 19 февруари 1873 година Васил Левски е безконечният аршин на генерации българи от Освобождението до през днешния ден, само че някак си постоянно неговите завещания остават все по този начин несбъднатата българска фантазия. Парадокс и до през днешния ден остава фактът, че за българите по-големият празник е обесването, а не рождението на Левски. Давани са разнообразни пояснения за това. Дали е възприятието за виновност, че никой преди време не е направил опит да го избави в пътя му към София, дали тъй като почитаме повече Възкресението, в сравнение с Рождество, тъй като след гибелта си Левски възкръсна в националната памет. Един светец, напуснал църквата, бунтовник, проповядващ европейската концепция за съгласие с всички нации, герой за национална независимост, който не се пробва да ограничи свободата на другите.

" Нашата работа зависи от нашите лични старания ", " Народната работа стои над всичко ", " Играем с живота на 7 милиона българи – би трябвало зряло да се постъпва ", " Времето е в нас и ние сме във времето ", " Ако печеля, спечелвам за цялостен народ – в случай че изгубя, изгубвам единствено мене си ". Това са единствено част от написаните мисли, превъплътени в дейности, на Апостола на Българската независимост Васил Левски.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР