На 18 октомври 1912 година над площада на днешния Гоце

...
На 18 октомври 1912 година над площада на днешния Гоце
Коментари Харесай

Вижте цялата реч на Румен Радев в Гоце Делчев

На 18 октомври 1912 година над площада на днешния Гоце Делчев проехтяват знаменателните думи на поета и пръв кмет на града Пейо Яворов че от през днешния ден и Неврокоп е към този момент свободен град на целокупното българско Отечество. Това сподели президентът Румен Радев. който е в Гоце Делчев за тържествената заря-проверка във връзка 105 години от освобождението на града.

Вижте цялото слово на президента:

105 години по-късно тук още веднъж звънят камбаните, носейки славата на тези събития. Припомнят ни вълнението, с което бяха посрещнати първите български чети и частите на нашата войска, водени от незабравимия военачалник Ковачев.

Благодарение на доблестта на тези храбреци над Неврокоп, над Пирин и Родопите, изгря дълго чаканата зора на свободата. Сбъдва се сънят на стотици хиляди измъчени българи да живеят в рамките на своята майка България.

Но миговете на историческа правдивост имаха своята висока и свидна цена. Мнозина смели офицери, бойци, опълченци и четници поставят костите си по бойните поля.

Войната взе своя дан и от цивилното население, оставяйки след себе си вдовици и сираци, които ще продължат да живеят с тъгата и гордостта от подвига на техните близки.

Затова през днешния ден с изключение на празник е и ден на поклонение и признателност. Повод да покажем, че националната памет е жива и мощна. Че героите не са и няма да бъдат забравени. Нашите деца, събрани тук, са сигурен знак, че има страници от българската история, които ще бъдат препрочитани още веднъж и още веднъж.

Дълбок реверанс пред всички генерации родолюбци, които с перо и меч отстояваха идеята за свободата и единството на българския народ. Нека тяхното дело остане вечно в сърцата ни като образец урок по родолюбие и национално достолепие.

тагове светлочервен радев президент тирада гоце делчев
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР