На 18 май 1926 г. Ейми Семпъл Макферсън отива на

...
На 18 май 1926 г. Ейми Семпъл Макферсън отива на
Коментари Харесай

Ейми Семпъл, която беше отвлечена, но май не беше

На 18 май 1926 година Ейми Семпъл Макферсън отива на Венис Бийч да поплува в Тихия океан. Като разпален плувец, Ейми обичаше да излез за малко от храма в Ехо Парк за едно бързо потапяне в океана. Тя беше оставена на плажа от секретарката си, която по-късно я напуща, с цел да си прави нейна работа. Когато се връща обаче, Макферсън я няма нито на плажа, нито във водата, нито на никое място. Паникьосана секретарката звъни на водачите на Храма Анджелъс и откакто дружно с тях претърсват брега и водата безуспешно, те стигат до печалното умозаключение, че Ейми Семпъл Макферсън се е удавила в Тихия океан. Както майката на Ейми споделя с насълзени очи: „ Сестра Ейми към този момент е с Исус “.

Ейми с третия си брачен партньор

Славата на Ейми бързо израства. Като енергична, трагична и витална жена евангелист, тя е глътка пресен въздух в малко заблатилия религиозния ландшафт през 1920 година До 1922 година съгласно списание Smithsonian тя към този момент чупи върховете по посещаемост, сложени от нейните връстници от мъжки пол. В Сан Диего над 300 000 души идват да я видят по какъв начин проповядва. Има толкоз доста хора, че морската пехота е извикана да „ управлява тълпата “. На същото това събитие се споделя, че Ейми поставя ръце на „ парализирана “ жена и тя се изправя на крайници за първи път. Ейми Семпъл Макферсън беше звезда.

През 1921 година тя потегля към огромния град, Лос Анджелис, който е съвършен за нейните до известна степен театрални религиозни церемонии. Използвайки парите, които беше печели от своите изяви, тя купува земя в Ехо Парк и построява Храма Анджелъс за своето Евангелие на четворката (наречено по този начин за четирите идентичности на Исус: Исус Христос като Спасител, Свети Дух, Лечител и на приближаващ скоро крал). Той отворя през 1923 година и има съдържимост от 5300 души, само че притегля още хиляди. Сградата бе, както националното онлайн списание по архитектура Curbed я назовава, „ Първата мегацърква на Америка “.

Храма Анджелъс

Проповедите й са напряко панорама. Тя наемаше художници, сценографи и артисти, които да й оказват помощ да сътвори своите „ Илюстровани проповеди “. Ейми знаеше по какъв начин да задържа вниманието на човек и това беше с шоу. Списание Harper’s през 1927 година оповестява, че „ В този град, който обожаваше шоуто, никое забавление не се сравняваше по известност с това в Храма Анджелъс “.

Тя даже се развива, употребявайки новите технологии на времето. На 26 февруари 1924 година купува радиостанцията KFSG като става втората жена, получила лиценз за лъчение. По KFSG излъчва проповедите си в района, тъй че нейните почитатели, които не можаха да стигнат до Храма Анджелъс, въпреки всичко да чуят Божието слово. До май 1926 година Макферсън е в разгара на славата си… което прави неочакваното й изгубване толкоз шокиращо.

 Several people stroll by the Dance Hall on the Amusement Pier at Venice Beach, ca.1900-1920

Кадър от алеята на Велин Бийч, 192о

В дните след изгубването на Ейми, нейни последователи, почитатели и почитатели се стичат на плажа, с цел да видят дали, в случай че изобщо, могат да оказват помощ. Двама изключително отдадени господа се удавят, до момента в който я търсят. Някои от нейните почитатели даже залагат динамит във водата, мислейки, че вероятно това би изкарало потъналото й тяло от дълбините. Вместо това убиват цялостен куп риби. Други считали, че е единствено въпрос на време преди Ейми да се върне, възкръснала от мъртвите като Исус.

След време, когато тялото й дефинитивно се написа изгубено, пресата стартира спекулации, че тя въобще не е мъртва, а е просто изчезнала. Нейната енергична персона и метод на живот раждат истории, че тя липсва поради пластична интервенция или има аборт или спекулация. Всъщност, неотдавнашното овакантяване на Кенет Г. Ормистън, инженер в KFSG, и интервютата, направени с някогашната му жена, подхранват слуховете, че Макферсън е избягала точно с Ормистън.

 Aimee Semple McPherson in DouglasAZHospital

32 дни след изгубването на Ейми Семпъл Макферсън, тя е открита в болница в дребното мексиканско градче Агуа Приета, Сонора, южно от Дъглас, Аризона и на към 1000 километра от Лос Анджелис. Тя споделя на личния състав, че е била отвлечена, надрусана и държана като пленник в дребна колиба. Успява да избяга едвам откакто развързва въжетата и измина пешком 30 километра в пустинята. Изтощена и обезводнена, само че другояче здрава, тя се избавя като по чудно. Но беше ли в действителност знамение?

След като удостоверяват самоличността й по мъничък белег на пръста й и способността на Ейми да назове по име своя домашни любимци гълъб, водачите на Храма и Мини се насочат към Аризона. Ейми доразказва историята на всички. Тя е на плажа, когато към нея се доближават мъж и жена, които споделят, че се споделят Стив и Мексикали Роуз и настояват, че щерка им е доста болна и желаят Ейми да се помоли за нея. Тя се съгласява и отива до колата им дружно с тях. Именно там е била дрогирана и отведена в колиба в мексиканската пустиня. Двойката твърди, че няма да я пуснат, до момента в който не получат 500 000 $, които са поискали в бележката, изпратена до Мини…

Когато се връща вкъщи в Лос Анджелис, навалица от над 50 000 я чака в Храма Анджелъс. Докато всички се вълнуваха, че се завръща, не всички имат вяра на история й, включително и окръжният прокурор на Лос Анджелис, Аса Кеис. Няколко улики и доказателства просто не са както би трябвало. Тя е в прекомерно положително здраве за човек държан за пленник 32 дни и минал 30 километра. Дрехите й бяха прекомерно чисти, а обувките и имаха петна единствено от трева. Освен това имаше я имаше и цялата работа с Ормистън, чиято някогашна брачна половинка продължаваше да упорства, че той има спекулация с Макферсън.

След две седмици Макферсън се яви непринудено в съда и повтаря историята си. Все още неубеден, прокурор Кийс изпраща служители на реда в къщата на Ормистън в Северна Калифорния, с цел да ревизира за отпечатъци на Макферсън. Въпреки че Ормистън признава, че си има известно количество афери, твърди, че никоя от тях не е с Макферсън. Въпреки това, съдът взема решение, че има задоволително доказателства, с цел да повдигне обвиняване на Ейми. Случаят е плануван за януари 1927 година

През ноември 1926 година обаче Кийс смъква обвиняванията. Ненадеждността на очевидците прави възможностите за победа малко евентуални. Никой в никакъв случай не е упрекнат или задържан за нейното похищение. До ден сегашен никой не знае сигурно дали тя в действителност в миналото е била отвличана.

 Calvin Coolidge cph.3g10777 (cropped)

Калвин Кулидж

Ейми Семпъл Макферсън, макар обвиняванията в неистина, които я следват, продължи да проповядва. Съборът й нарастваше дотолкоз, че по едно време се приказва, че е била по-известна от президента на Съединени американски щати Калвин Кулидж (което… може би не е толкоз трудно). Нейните непрекъснати пътувания, проповеди и невъзможността й да поддържа здравословен метод на живот обаче си споделят думата.

На 23 септември 1944 година Ейми Семпъл Макферсън е открита мъртва в Оукланд, Калифорния, часове преди да приказва пред хиляди хора. Официалната причина за гибелта, съгласно следователя, е била най-вероятно инцидентно предозиране със сънотворни медикаменти в композиция с бъбречна непълнота.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР