На 18 март се навършват 114 години от кончината на

...
На 18 март се навършват 114 години от кончината на
Коментари Харесай

Любомир Талев: Запазването на българския характер на Македония е във всички дейности на прапрадядо ми Кузман Шапкарев


На 18 март се навършват 114 години от кончината на Кузман Шапкарев

На 18 март се навършват 114 години от кончината на Кузман Шапкарев – български възрожденски литератор, фолклорист, герой за църковна самостоятелност, член на Българското книжовно сдружение, през днешния ден Българска академия на науките, и създател на Солунската българска гимназия, който оставя трайна диря в историята на България със своето родолюбиво дело.

Днес потомци на Кузман Шапкарев, представители на други видни български родове от Македония, претенденти за народни представители от ГЕРБ-София, общественици и жители се поклониха и сервираха цветя пред паметната му плоча, намираща се на улицата в София, кръстена на негово име.

Почит към паметта на Кузман Шапкарев отдадоха и внучката на полковник Борис Дрангов, както и праплеменникът на Гоце Делчев.

Кузман Шапкарев е татко на революционера Климент Шапкарев и офицера Иван Шапкарев и дядо на Петър Шапкарев и Любомир Шапкарев. Той е и прапрадядо на юриста и лекар по конституционно право Любомир Талев, който е роднина на огромния български публицист Димитър Талев.

„ В моето схващане обликът му е завършен от разказите на неговия внук, сина на най-малкия му наследник Иван Шапкарев, който се споделяше Любомир Шапкарев и на който съм кръстен. Именно той ми е разказвал за дядо Кузман, както го наричаше. Преди всичко Кузман Шапкарев е огромен български патриот. Това е, което постоянно наблягаше дядо ми Любомир. Винаги, когато говореше за Кузман Шапкарев, споделяше два цитата от него. Първият е: „ Ние македонските славяни българи сме и такива желаем да си останем! Чужди кумове да ни прекръщават не желаеме! “. Вторият са последните му думи, изречени на неговия смъртен одър: „ Мили мои, пазете българщината в Македония! “, описа Любомир Талев пред Tribune.

„ През целия си живот съм се старал да работя, доколкото ми стигат силите, за реализиране на този завет “, показа още той.

Събитието беше проведено от Сдружението на българските родове от Македония, чийто член е и Любомир Талев.

„ Аз съм извънредно впечатлен и щастлив, че в една мразовита съботна заран като тази, толкоз доста хора отделиха от времето си, с цел да изкажат своята респект към Кузман Шапкарев. Това демонстрира, че неговият живот, който е изживян извънредно в работа на България и на българщината, не е пропуснат и заветът му е жив в потомците, което значи, че той самият продължава да живее в нас “, сподели в умозаключение Любомир Талев.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР