На 17 януари новоизникващият саудитски развлекателен курорт Кидия бе домакин

...
На 17 януари новоизникващият саудитски развлекателен курорт Кидия бе домакин
Коментари Харесай

Как Саудитска Арабия опитва да се позиционира на световната спортна карта

На 17 януари новоизникващият саудитски развлекателен курорт Кидия бе хазаин на първото издание на рали " Дакар " в Близкия изток

[qiddiya.com] На 17 януари новоизникващият курорт Кидия беше огласен от плача на спортни коли, мотоциклети и камиони, финиширащи в първото издание на рали " Дакар " в Близкия изток. В рамките на две седмици те прекосяваха пустините и планините на кралството, което до неотдавна стоеше изолирано на картата на международния спорт.

Рали " Дакар " не е нито първото, нито последното авторитетно събитие в Саудитска Арабия в последните месеци. След няколко епизодични прояви, преди четири седмици Антъни Джошуа и Анди Руис се изправиха един против различен в боксовия " Сблъсък в дюните " в тежка категория. През януари стадион " Крал Абдула " семейства шампионата за Суперкупата на Испания по футбол, в който за първи път участваха четирите най-силни иберийски тима, отпред с " Барселона " и " Реал " (Мадрид). А на 29 февруари на хиподрума в Риад ще се съберат част от най-скъпите и бързи коне в света за първата " Саудитска купа ". Тя ще се трансформира в най-скъпото съревнование в конните надбягвания с 20 милиона $ награден фонд.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как затворената и ултраконсервативна Саудитска Арабия, която нерядко е подложена на критика за отношението си към дамите спортистки и която липсва от картата на спортните триумфи, внезапно промени курса към отваряне на вратите за всевъзможни влиятелни семейства? Популярният отговор гласи, че това е опит за модернизиране на кралството и прекосяване към " сдържан ислям " от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, считан да практическия държавен глава. Но също по този начин и опит за изчистване на персоналния му имидж, съществено разтърсен след убийството на журналиста Джамал Кашоги в саудитското посолство в Турция.

Изпиране посредством спорт?

Принцът твърди, че отварянето на Саудитска Арабия към туристите и привличането на спортни събития и концерти, до каквито популацията нямаше достъп десетилетия наред, ще сътвори повече работни места и ще притегли вложители отвън добива на нефт. Саудитците желаят да усилят несвързаните с петрола доходи повече от шесторно на годишна база до 266 милиарда $ до 2030 година През предходната година стартира и строителството на модерния развлекателен курорт Кидия, ситуиран на повърхност от 34 кв. км, на към час от столицата.

Критиците дефинират плана " 2030 " като " изпиране посредством спорт " - опит да се отвлече вниманието от ролята на кралството във войната в Йемен и убийството на Кашоги. " Това е тактика на меката мощ за едно по-приветливо лице. Използват я, с цел да прикрият някои съществени дефекти ", разяснява Мадауи ал Рашид от London School of Economics и чест държавен критик пред Bloomberg. А и моментът не е тъкмо най-хубавият, защото напрежението към Иран може да повлияе отрицателно.

Активността наподобява копирана от близкоизточните съперници, като ОАЕ и Катар. Те се пробват от години да основат един по-приветлив имидж и да притеглят туристи и вложители посредством вложения в спортни семейства. Дубай приема шампионати по голф, тенис и ръгби. Формула 1 има непрекъснати спирки в Бахрейн и Абу Даби, където е ситуиран и тематичният увеселителен парк Ferrari World. Катар влага 200 милиарда $ в инфраструктура поради международното състезание по футбол през 2022 година

Парите против човешките права и морала

Стратегията обаче води след себе си и повече нежелано внимание. Human Rights Watch прикани уредниците на рали " Дакар " да употребяват събитието, с цел да подчертаят положението на правата на дамите. Бивши играчи разкритикуваха Испанската футболна федерация за договорката от 130 милиона $ за шампионата за Суперкупата като още веднъж акцентираха на казуса с човешките права. Договорът беше подписан едвам, откакто домакините дадоха обещание да разрешат на дамите на участват на стадионите. Държавната испанска телевизия отхвърли да излъчва мачовете от модерния състезателен комплекс на 30 км от Джеда, именуван " Бижуто ". Треньорът на " Барселона " Ернесто Валверде изиска да се върне остарелия формат с мачове преди началото на футболния сезон. " В последна сметка футболът се трансформира в бизнес и като бизнес търси облага. Заради парите сме тук. Нов формат, четири положителни тима, друго е, да забележим какво ще се получи. Не съм сигурен, че от спортна позиция е положително решение ", съобщи той преди началото на шампионата.

Голфърът Фил Микелсън беше подложен на критика за присъединяване си в шампионат от Европейския тур през януари, защото други отхвърлиха. Тайгър Уудс отхвърли оферта от 3 милиона $ единствено за присъединяване, а Рори Макилрой разгласи, че " моралът " е част от неговото решение да подмине събитието. Смята се, че са му препоръчани 2.5 милиона $ за присъединяване. " Това просто не е нещо, което вълнува. Може да се каже за доста страни, само че несъмнено при мен 100 % става въпрос за морал ", сподели северноирландецът. За да заглуши критиците кралството ще семейства и на женски голф шампионат през март с награден фонд 1 милиона $.

Преди " Сблъсъка в дюните " боксовата пътека беше прокарана с мача сред Амир Кан против Били Дийн, макар рецензиите на Amnesty International за човешките права. " Може би в този момент (саудитците) се трансформират, с цел да го трансфорат в прелестно място, в това число и за дамите. Те поставят доста пари на масата, а ние се бием за пари. Би било неуместно да пропусна тази опция ", съобщи английският боксьор Кан, който по неофициални информации е получил 7 милиона паунда за мача през юли 2019 година

" Това, което има най-силен глас в света на спорта, са парите. Ако има пари, спортът ще отиде там ", разяснява експертът по състезателен бизнес и учител в Salford Business School Саймън Чадуик. Доказателството – през октомври се отвори " прозорец " за още един ранкинг шампионат в календара на снукъра. Уловката – наградният фонд е 2.5 милиона паунда, а спечелилият ще получи толкоз, колкото и международният първенец – половин милион. А Флавио Бриаторе, който проправи пътя на Азербайджан към Формула 1, предвижда, че скоро и в Саудитска Арабия може да се чака надпревари. " Това е страна, която еволюира необикновено в последните две години. Доколкото знам, към този момент се водят диалози ", сподели той пред радио Rai.

Спортът като път към отваряне към света

Други страни във напредък съумяха да завоюват от спортните вложения. Олимпийските игри в Сеул през 1988 година и тези в Пекин 20 години по-късно демонстрираха по-приятната страна на тези държани. А китайците ще се опитат да повторят упражнението през 2022 година с семейството на зимна олимпиада.

Въпреки че Катар е мощно притискан поради подозренията за корупция при спечелването на международното по футбол и правата на служащите, които строят игрища, репутацията му като туристически и културен център пораства. " Саудитците не желаят политическия въпрос да е на напред във времето. Целта е да се притегли вниманието на международната стопанска система. Това няма по какъв начин да се случи без отваряне към света ", разяснява Ануш Ехтешами, шеф на Института за близкоизточни и ислямски науки в Университета Дърам.

През 2018 година конференцията за вложения в жанр " Давос " в Риад беше бойкотирана поради убийството на Кашоги. Но през октомври предходната година беше посетена от американския финансов министър Стивън Мнучин и от ръководителите на Citigroup и BlackRock. Малко по-късно Citi и Goldman Sachs бяха част от финансовите институции, които управляваха листването на борсата на петролния колос Saudi Arabian Oil. " Някои спортни институции ще решат, че няма да могат да вършат бизнес в Саудитска Арабия, само че ще са малцинство ", съобщи Райън Бол, който проучва Близкия изток за Stratfor.

Единственото, което липсва към този момент в портфолиото на саудитците, е благосъстоятелност в някой от огромните футболни марки. През 2011 година Катар заплати 140 милиона $ за собствеността на " Пари Сен Жермен " и от този момент влага над 1 милиард $ за превръщането му във фактор в международния футбол посредством привличането на звезди и даже Неймар. Абу Даби има " Манчестър сити " посредством член на кралското семейство и го трансформира в един от най-успешните британски футболни клубове. Но със 160 милиарда $ доходи от нефт тази година, Саудитска Арабия може да навакса изоставането.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР