На 17 януари 1942 г. в Кентъки се ражда Касиус

...
На 17 януари 1942 г. в Кентъки се ражда Касиус
Коментари Харесай

Днес легендата Мохамед Али щеше да навърши 80 години

На 17 януари 1942 година в Кентъки се ражда Касиус Марселъс Клей-младши, който през 60-те години в символ на митинг упорства всички да го назовават Касиус Х, а малко по-късно приема исляма и публично трансформира името си на Мохамед Али. През 2016 година обаче светът се наложи да го изпрати в последния му път, само че през днешния ден и по всяка възможност за десетилетия напред ще бъде считан за най-великия боксьор на всички времена.

Али подвига първата си шампионска купа в тежка категория, когато е едвам на 22 години. Той детронира Сони Листън, за който се твърди, че е готован на мафията в средата на предишния век.

Касиус бързо поляризира мненията за себе си, макар безспорния си гений, тъй като трансформира боксовите мачове в освен това от дуел на кръга. Той освен постанова стандартите на психическата война преди мачовете, само че и заема мощна политическа позиция. Той се трансформира в деятел на човешките права, като употребява юмруците си по легален метод, с цел да потвърждава тезата си.

Двамата с Джо Фрейзър през 1971 година чупят върха за гледаемост на спортно събитие и неслучайно срещата им е избрана за „ Битката на века “. Двубоят се предава в 36 страни, а 760 публицисти отразяват събитията от „ Медисън Скуеър Гардън “.

Той приключва кариерата си с 56 победи, 37 от които с нокаут, и единствено 5 загуби.

Но спортният триумф носи със себе си и своите последици. Статистици пресмятат след края на кариерата му, че той е понесъл над 200 000 удара. Това е и формалното мнение на лекарите, които през 1984 година го диагностицират с Паркинсон

През 1998 година основава дарителски фонд в партньорство с артиста Майкъл Джей Фокс, с цел да събират средства за поддръжка на хора с Паркинсон.

През 2013 година брат му Раман Али споделя пред пресата, че Мохамед е изгубил способността си да чува и приказва, като даже споделя, че „ по всяка възможност е умрял вътре в тялото си “. Дъщеря му Мей Мей Али отхвърля изказванията в следствие, само че година по-късно татко ѝ се трансформира в постоянен пациент на локалните лечебни заведения в Аризона. На 3 юни 2016 година след следващата намеса на медиците Мохамед Али издъхва в резултат на сепсис.

6 години по-късно светът към момента си спомня за него и най-вероятно в никакъв случай няма да бъде пропуснат, тъй като той не бе просто популярен състезател, само че и голям човек, който прекара живота си, водейки борбите на близките, наред със своите лични.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР