На 17 октомври Украйна за пръв път използва предоставените от

...
На 17 октомври Украйна за пръв път използва предоставените от
Коментари Харесай

ISW: Украйна използва ATACMS срещу руски военни обекти

На 17 октомври Украйна за пръв път употребява предоставените от Съединени американски щати ракети с огромен обхват ATACMS, с цел да нанесе удари по съветски цели в окупирана Украйна.

Това обобщава Институтът за проучване на войната (ISW).

На 17 октомври Wall Street Journal и други западни медии потвърдиха, че през последните дни Съединени американски щати " скрито " са дали на Украйна ракети ATACMS с обхват на деяние 165 км, и оповестиха, че украинските сили към този момент са употребявали ATACMS за нанасяне на удари по следени от Русия летища в окупираните Бердянск, Запорожка област, и град Луганск, Луганска област.

Украинският президент Володимир Зеленски също по този начин съобщи в нощното си послание на 17 октомври, че ATACMS " са се потвърдили " , само че не удостовери директно, че ATACMS са били употребявани при тези удари, а голям брой съветски източници настояват, че украинските сили са употребявали ATACMS при удара по Бердянск.

Различни съветски източници ускориха изображенията, за които се оповестява, че са на касетъчни суббоеприпаси ATACMS M74, открити на мястото на удара в Бердянск.

Съединени американски щати евентуално са трансферирали системите ATACMS скрито, с цел да обезпечат на украинските сили оперативна изненада, а цялостният потрес в съветското осведомително пространство допуска, че Украйна е постигнала стремежи резултат.

Командването на украинските сили за специфични интервенции не посочи, че украинските сили са употребявали ATACMS при ударите, само че съобщи, че ударите са унищожили девет съветски хеликоптера от разнообразни модели, друго неуточнено особено съоръжение, пускова установка за зенитни ракети, склад за муниции и са развалили инфраструктурата на пистата .

Кадрите, за които се оповестява от летището в Бердянск, демонстрират мощни пожари и детонации, дължащи се на продължаващата експлозия на муниции в склад за муниции.

Данните на НАСА от 17 октомври за пожарна информация за ръководство на ресурсите (FIRMS) също удостоверяват топлинни следи след детонации в Бердянск, само че към момента не са доказани топлинни следи на летището в Луганск .

Украинските удари на ATACMS по оперативно значими съветски летища в Украйна евентуално ще накарат съветското командване да разпръсне авиационните средства и да изтегли някои самолети на летища, ситуирани по-далеч от фронтовата линия. През първите месеци на продължаващата украинска контраатака в западната част на Запорожка област съветските сили използваха самолети с въртящи се крила от летището в Бердянск с огромен резултат против огромни механизирани украински офанзиви .

Предишни сателитни фотоси на летище Бердянск демонстрираха, че съветските сили са разпръснали самолети по цялото летище, а украинските сили евентуално са били в положение да нанасят удари единствено по обособени самолети с наличните преди този момент ракети с огромен обхват.

Въоръжената с касетъчни муниции версия на ракетите с огромен обхват на деяние ATACMS ще разреши на украинските сили да нанасят удари по съветски летища, които могат да унищожат в по-широк мащаб съветски самолети и други средства. Руските милиблогъри незабавно направиха паралел сред украинските удари по летищата в Бердянск и Луганск и серията украински удари с HIMARS по летището в Чернобаевка в Херсонска област по време на контраофанзивата в Херсон през 2022 година

Пристигането на предоставените от Запада системи HIMARS разреши на украинските сили да нанесат многократни удари по летище Чернобаевка, които предизвикаха обилни загуби на съветската авиация, а съветското командване изтегли военното съоръжение и авиацията от летището заради невъзможността да се бори с украинските удари с HIMARS.

Руските военни блогъри означиха, че съветските сили са приспособили летищата си към украинските благоприятни условия за нанасяне на удари на далечни дистанции, само че че АТАСМS са нова ракетна опасност, която по същия метод ще принуди съветското командване да се приспособява още веднъж.

Руските въоръжени сили поредно демонстрират, че могат да се приспособяват към новите украински ударни благоприятни условия - само че единствено откакто са понесли първични и ясно изразени загуби от украинските благоприятни условия, за които съветските командири действително е трябвало да се приготвят.
 Зеленски удостовери удари с ATACMS против съветската войска
Зеленски удостовери удари с ATACMS против съветската войска

И особено благодари на Съединени американски щати

Вероятното разпространяване на съветските самолети по летищата в окупирана Украйна и преместването на авиационни средства по-далеч от фронтовата линия евентуално ще наруши поддръжката на съветската авиация за отбранителни старания и местни настъпателни интервенции.

Преместването на въздухоплавателните средства на летища по-далеч в тила евентуално ще повлияе на времето за престой, което съветската авиация ще има за поддръжка на интервенциите. Това евентуално ще бъде изключително значимо за съветските самолети с въртящи се крила, които действаха в относително дребни сектори от фронтовата линия за дълги интервали от време, с цел да деградират напредващите механизирани украински сили при започване на контранастъплението през юни и юли 2023 година

Разпръскването на авиационни средства на по-голям брой летища евентуално ще сложи пред съветските Въздушно-космически сили (ВКС) и по-големи провокации, свързани с координацията и поддръжката.

Пристигането на ракетите с отдалечен обхват на деяние ATACMS също по този начин съставлява забележителна опасност за съветските хранилища за муниции в тиловите региони и евентуално ще принуди съветското командване да избере сред подсилване на съществуващите хранилища или по-нататъшно разпространяване на хранилища в окупираната Украйна.

Пристигането на HIMARS в Украйна през юни 2022 година разреши на украинските сили да проведат оперативно значима акция за секване в поддръжка на контраофанзивни интервенции в Херсонска и Харковска област, част от които бяха ориентирани към прекомерно съсредоточени съветски хранилища за муниции.

Руското командване насилствено се отхвърли от потреблението на мощно съсредоточени хранилища за муниции, разширявайки съветската логистика по по-дълги наземни информационни линии (GLOC), което в последна сметка усложни до известна степен обезпечаването на муниции и доставки до фронтовата линия.

ATACMS евентуално ще изправи съветските сили пред сходно предизвикателство и съветските сили могат или да се съсредоточат върху укрепването на съществуващите хранилища, или да основат още по-разпръсната и затова свръхразширена логистична система за муниции .

В съветското осведомително пространство се показва необятно публикуван боязън от потреблението на ATACMS, а съветските опасения по отношение на опцията за бъдещи удари евентуално ще окажат въздействие върху вземането на решения от страна на Русия оттатък актуалната дарба на Украйна да поддържа постоянни удари с ATACMS. Руски източници оплакаха ударите по летищата в Бердянск и Луганск като едни от най-опустошителните украински удари по съветска цел от началото на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна .
 Политико: Украйна блъснала по Луганск с ATACMS
Политико: Украйна блъснала по Луганск с ATACMS

Този ход, бележи огромно усилване на отбраната на Украйна от страна на Съединени американски щати

Руските източници отдадоха изключително огромна заслуга на потреблението на ATACMS за тежестта на удара и показаха опасения, че съветското командване няма да се приспособява задоволително бързо към новата ракетна опасност.

Руското командване евентуално ще би трябвало да вземе поради евентуалната украинска приложимост на АТАСМS при вземането на оперативни и тактически решения за разполагането на военни средства, без значение от честотата на сходни удари, а настоящето равнище на съветска угриженост допуска, че това пресмятане може да бъде изключително ясно изразено през идващите седмици. Украйна обаче евентуално е получила единствено стеснен брой ATACMS и ще се нуждае от повече, в случай че желае да поддържа и ускорява тези първични резултати.

Украинските сили не престават контраофанзивни интервенции и напредват край Бахмут и в западната част на Запорожка област. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са траяли контраофанзивни дейности южно от Бахмут и са постигнали непълен триумф западно от Вербове (на 10 км източно от Роботин в западната част на Запорожка област).

Геолокационни фрагменти, оповестени на 16 октомври, също демонстрират, че украинските сили са напреднали северозападно от Зализнянске (9 km северозападно от Бахмут).

На 17 октомври Съединени американски щати потвърдиха, че всички 31 авансово обещани американски съществени бойни танкове M1 Abrams са пристигнали в Украйна.

Говорителят на Сухопътните войски на Съединени американски щати в Европа и Африка (USAREUR-AF) полковник Мартин О`Донъл заяви, че всички украински военнослужещи, които са се обучавали на танковете дружно с американските сили в Германия, също са се завърнали в Украйна.

Американските военни означиха, че евентуално ще е належащо известно време, с цел да може Украйна да разположи " Ейбрамс " на фронтовата линия.

Руското министерство на защитата (МО) разгласява на 17 октомври фрагменти, на които се вижда по какъв начин съветските сили употребяват новата термобарична артилерийска система ТОС-2 " Тосочка " в Украйна.
 Военен специалист: Не немските
Военен специалист: Не немските " Таурус ", а ATACMS ще пречупят Кремъл

Нов способ на воюване

Руското МО твърди, че войските за радиационна, химическа и биологическа отбрана на Централния боен окръг (ЦВО) са употребявали системата ТОС-2, с цел да нанесат удар по украински укрепен регион в неизяснен регион на фронта , като евентуално се има поради Авдеевка, където някои детайли на ЦВО неотдавна са се разположили в поддръжка на настъпателните интервенции северно от град Донецк.

Руските медии реагираха на фрагментите на МО и означиха, че ТОС-2 е осъвременена и усъвършенствана версия на системата ТОС-1А " Солнцепек ", която съветските сили интензивно употребяват на целия спектакъл на военните дейности в Украйна.

Термобаричните артилерийски системи като ТОС-1А и ТОС-2 са средства на равнище боен окръг и ангажирането им в избрани браншове на фронта може да е показателно за съветското оперативно приоритизиране на избрани региони.

Съобщава се, че на 16 октомври съветското Министерство на вътрешните работи (МВР) насочва импровизирано предизвестие към прочут съветски боен блогър, който постоянно подлага на критика воденето на войната от страна на Министерството на защитата, за дискредитиране на съветските военни, което е последното от поредицата старания на държавното управление да откри спомагателен надзор върху съветското осведомително пространство.

На 17 октомври военният блогър твърди, че написа искрено за обстановката на фронта, с цел да осведоми по-добре съветското военно управление за проблемите на фронта, за които локалните командири не желаят да оповестяват.

Военният блогър твърди, че Кремъл се насочва към съветски военни блогъри, които са помогнали за оповестението на неприятното отношение към детайли на съветската 205-а обособена мотострелкова бригада в Херсонското направление в края на август 2023 година, което в последна сметка е довело до отстраняването на командира на бригадата .

Военният блогър формулира лист с 14 други канала, които " приказват истината и не се опасяват ", като за някои от тях ISW е забелязала, че са сериозни към съветските военни.

Военният блогър евентуално е споделил този лист с канали, с цел да сплоти поддръжката си за целевите военни блогъри, и описът не демонстрира, че тези канали са част от проведена група.
 Кремъл: Abrams и ATACMS не могат да трансформират обстановката на бойното поле
Кремъл: Abrams и ATACMS не могат да трансформират обстановката на бойното поле

Руските въоръжени сили непрестанно се приспособяват към потреблението на нови типове оръжия

Русия продължава да слага разнообразни законодателни условия за подготовка на осведомителното пространство за президентските избори през март 2024 година

На 17 октомври Държавната дума на Русия одобри на първо четене законопроект , в който се прецизират наредбите на съветския закон за президентските избори и се показва, че пропагандни материали не могат да бъдат показвани на уеб сайтове, лимитирани от съветската Федерална работа за контрол на известията, осведомителните технологии и средствата за всеобща информация (Роскомнадзор).

Законопроектът също по този начин не разрешава на хората да вършат фотоси и видеоклипове в изборните секции, изисква от записаните претенденти да дават информация на изборната комисия, в случай че имат престъпно досие, и открива предел на разноските за произвеждане на пропагандни материали.

Няколко от тези разпореждания към този момент съществуват в законите, уреждащи главните изборни права, само че тези разпореждания ще изяснят съответния закон за президентските избори преди изборния цикъл през март 2024 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР