На 17 декември преди една година на официалния сайт на

...
На 17 декември преди една година на официалния сайт на
Коментари Харесай

Андрей Колесников: Путин вече не е субрегионален лидер, в психологията му са настъпили необратими изменения

На 17 декември преди една година на формалния уебсайт на съветското министерство на външните работи бяха оповестени два документа: Договор сред Руската федерация и Съединените щати за сигурност и Споразумение за ограниченията за гарантиране на сигурността на Руската федерация и страните членки на Организацията на Северноатлантическия контракт. Ден по-рано планът за двустранен контракт беше предаден на американския дипломат в Москва, а планът за многостранно съглашение - изпратен в столиците на всички натовски страни.

Двата документа отразяват визията на Русия за новата, по-справедлива и не толкоз натоцентрична, архитектура за сигурност в Европа. В ултимативна форма Москва настоя да спре разширението на НАТО на изток, военната инфраструктура на Алианса да се изтегли на позициите от 1997 година и наоколо до съветските граници да не се разполагат оръжия, които заплашват сигурността й. 

Година по-късно натовските войски на източния фланг са десетократно повече, Швеция и Финландия са на прага на участието в Алианса, а Русия води кръвопролитна война с в Украйна неразбираем излаз. Руският президент Владимир Путин дава да се разбере, че няма желание да се отхвърля от проектите си. " Задължително ще реализираме поставените цели. (...) Вече изминахме този път с Крим и Севастопол и знаем какво би трябвало да създадем ", изясни той тази седмица. И даде обещание на сънародниците си понижаване на бедността и неравенството, растеж на заплатите, нови работни места, увеличение на раждаемостта и на продължителността на живота. Според идващия ни събеседник Путин ще продължи да води война в Украйна и следващата година. Защото съветските елити остават подвластни и послушни, към този момент няма изгледи недоволството от военната готовност да се трансформира в всеобщи митинги, опозиционните политици са или в пандиза, или в чужбина, а репресивната машина работи на цялостни обороти. 

" Струва ми се, че инерционният сюжет е най-вероятен. Путин няма да спре войната. Мисля, че ще има опити за активизиране на сухопътните бойни дейности. Ракетните офанзиви вероятно също ще останат инструмент за напън над Украйна. През идната година евентуално Путин би трябвало да стартира кандидатпрезидентската си акция. Във всеки случай през есента на 2023 година към този момент би трябвало да формулира някакви послания към обществото. Въпреки това се основава чувството, че той не бърза, счита, че всичко се развива релативно удобно и може да продължава да прави това, което е правил до момента. Струва ми се, че в неговата логика на психиката към този момент са настъпили необратими промени, в смисъл че не слуша никакви различни гледни точки и не има намерение да се оправдава по никакъв метод за дейностите си във връзка с вътрешната съпротива и на Украйна. Той, неговото обграждане и неговите пропагандисти от дълго време са изгубили всякакво възприятие за позор. Никой не се тормози в прав текст да оправдава ракетните офанзиви и да приказва за териториалните придобивки. Естествено, това го нямаше при започване на специфичната интервенция ". Това съобщи известният съветски политически наблюдаващ и някогашен началник на програмата " Вътрешна политика и политическия институции " на Московския център " Карнеги " Андрей Колесников пред.

" Елитите са с вързани ръце и изцяло подвластни. Може да го ненавиждат до дъното на душата си, само че няма къде да вървят. Те не престават да се с него и да му служат. Средното ниво бюрократи служат по този начин, както биха служили на всеки шеф. Висшата администрация не знае по какъв начин да се държи и по тази причина остава лоялна към Путин. Появяват се играчи, които усилиха позициите си тази година като създателя на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин и чеченския водач Рамзан Кадиров. Навярно Путин въпреки всичко ги управлява по някакъв метод и те няма да станат независими фигури. В противоположен случай биха заплашили политическата непоклатимост към Путин ", сподели още Колесников. 
" Всъщност, когато пристигна неволя като мобилизацията, недоволството се демонстрира не под формата на митинги, а като опит казусът да бъде решен на процедура: да избегнеш мобилизацията, да заминеш, да се скриеш, да докажеш, че не полежиш на готовност и така нататък Видяхме, че всички митинги по този мотив бяха лимитирани. Исканията се свеждаха до по-добро материално застраховане на мобилизираните. Когато се появят, да вземем за пример, претенции за безапелационен отвод от нуклеарна война и за мирни договаряния, то такава организация се подлага на гонене. Всяка неофициална политическа интензивност ще се обезврежда. Гражданското общество тук се назначава от Путин. Съветът по правата на индивида и всевъзможни майки и съпруги се филтрират - коронавирус проби, политически проби и така нататък В този смисъл системата не се нуждае от никаква съпротива и от никакви заигравания с гражданското общество. Мисля, че недоволството няма да прерасне в митинги. Това е политически невероятно. То може да се натрупа и да сътвори в бъдеще проблеми на Путин, когато зародят някакви предпоставки за това. Путин не разрешава на системата да се отпусне, тъй като допуска, че латентното неодобрение може да се трансформира в открит митинг. По непредвидени мотиви и не наложително заради някакви световни политически аргументи. Това може да бъде районен митинг. Изблиците могат да бъдат инцидентни, както беше в Хабаровск, в Архангелск и в Екатеринбург. И тук обаче се следи инерция. Всичко върви някак неенергично, апатично и равнодушно. Равнодушието е това, което поддържа този режим от дълги години. Мисля, че то ще господства и през идната година. Репресиите на вътрешния фронт ще продължат по инерция. Чуждестранни сътрудници, дискредитиране на армията, заплашване на тези, които към момента се осмеляват да приказват... Продължаване на блокирането на разнообразни уеб сайтове и медии... Всичко това ще го има. Ще има ли правосъдни процеси като този против опозиционера Иля Яшин? Зависи от това кого ще назначат за отговорен за следващ път и до каква степен ярка ще бъде тази персона. В Русия съвсем не останаха ярки персони, които да не са в пандиза или против които да не се води наказателно дело като против някогашния кмет на Екатеринбург Евгений Ройзман да вземем за пример. Останалите ярки персони са в чужбина. Разбира се, процесите против Горинов, Карамурза и Яшин целят да сплашат обществото и опозицията и да показват на всички, че страната е настроена доста уверено ", разяснява анализаторът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР