На 17 декември православната църква чества Свети пророк Даниил (Данаил)

...
На 17 декември православната църква чества Свети пророк Даниил (Данаил)
Коментари Харесай

Празник е! Чудни имена имат повод да почерпят днес

На 17 декември православната черква празнува Свети оракул Даниил (Данаил) и св. три отроци Анания, Азария и Мисаил.
Според библейските предания те били измежду юдейските пророци, откарани в плен във Вавилон от Халдейският цар Навуходоносор II, откакто завладял Йерусалим и разрушил храма, издигнат от Соломон.
Имената на четирите пророци се свързват точно с твърдостта и предаността, която те посочили пред Божиите закони. Сред разкоша и благосъстоянието те не Го не запомнили, молели се старателно и се хранели единствено с самун и овощия, като се отказвали от храната, която царят заповядал да им дават на неговата софра.
Даниил е прочут още с това, че разтълкувал сънищата на вавилонския цар, направил голям брой пророчества и избавил от смъртно наказване една жена на име Сузана.
При възкачването на Дарий на престола той бил назначен за един от тримата шефове на империята. Една от легендите споделя и за чудесния метод, по който бил избавен от лъвовете, в чиято яма бил хвърлен за своята обвързаност към вярата на отците и доживял до дълбока напреднала възраст.
Историята на неговия живот и на делата му са разказани от самия него в Книга на оракул Даниил. Самото име Даниел идва от иврит и значи „ Бог е моят арбитър “.
Но Св. Данаил участва и в обичайна българска просвета. Според националните вярвания на този ден изключително доста почитат всички дами, които ще раждат и имат дребни деца. Те би трябвало да месят питки и да ги раздават на съседите за здраве и с цел да е плодовита годината и елементарно да родят.

Традиции и традиции
Този ден изключително доста почитат всички дами, които ще раждат и имат дребни деца. Те месят питки и ги раздават на съседи, с цел да е плодовита годината и елементарно да родят.

На този ден имен ден честват: Данaил , Данaилa , Даниeл , Даниeлa , Дан , Дани , Дана Данислав , Данислава .
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР