На 17 април се навършват точно 30 години от началото

...
На 17 април се навършват точно 30 години от началото
Коментари Харесай

Бомба държи 40 минути на тръни вече бившия треньор на Славия

На 17 април се навършват тъкмо 30 години от началото на един исторически шампионат. Тогава стартира 51-ото и последно издание на Купата на Съюз на съветските социалистически републики по футбол. Турнирът приключва година по-рано с ново име и единствен притежател на трофея, написа БЛИЦ.

Към 17 април 1991 година продължаващото битие на Съветския съюз е под огромна въпросителна, която става още по-сериозна след опита за премахване на президента Михаил Горбачов през лятото на същата година (известен като Августовския пуч). През есента на 1991 година са и първите случаи, в които тимове от Армения и Украйна отхвърлят да пътуват за гостуванията си в шампионата. В резултат на това Арарат (Ереван), Шахтьор (Донецк), Днепър (Днепропетровск) и Нива (Тернопол) са изключени от конкуренцията.

На четвъртфиналите, които се играят през месец март 1992 година, към този момент след формалния разпад на Съюз на съветските социалистически републики, не се явяват Металист (Харков), Черноморец (Одеса) и Динамо (Киев). Заради това Локомотив (Москва), ЦСКА (Москва) и Памир (Душанбе) се класират за полуфиналите по длъжностен път. Единствено се играе мачът сред Спартак (Москва) и Криля Советов (Самара), в който отборът от съветската столица печели с 1:0 след продължения и гол на Валерий Карпин.

Самият шампионат към този момент носи името Купа на Оперативно-наблюдателно дело (Общество на самостоятелните държави). На полуфиналите Спартак (Москва) бие съгражданите си от Локомотив с 2:0 след попадения на Андрей Пятницки и Виктор Онопко. ЦСКА (Москва) със същия резултат печели против Памир от столицата на самостоятелния към този момент Таджикистан с голове на Лев Матвеев и Игор Макаров.

Много футболисти на Памир отхвърлят да се върнат в Душанбе, защото в страната е почнала революция. На процедура целият състав минава в разнообразни съветски тимове. Звездата на отбора Мухсин Мухамадиев се озовава в Локомотив (Москва), а титулярният вратар Андрей Мананников става част от Зенит.

На 10 май 1992 година на стадион „ Ленин “ (б.ред. - актуалният „ Лужники “) се организира последният край за Купата на Съюз на съветските социалистически републики. Началото на мача закъснява. Причината е получено телефонно позвъняване със опасност, че на стадиона е сложена бомба. С помощта на особено подготвени кучета цялото оборудване е претърсено, само че никакви взривни материали не са открити.

Заради това обаче феновете и играчите на ЦСКА (Москва) и Спартак (Москва) в продължение на 40 минути са на тръни. Начело на двата тима са треньорски митове – Павел Садирин и Олег Романцев, които в следствие в разнообразни интервали ще бъдат селекционери на националния тим на Русия. Асистент на Романцев пък е известният в България Александър Тарханов, който до неотдавна беше треньор на Славия.

Началото на дуела е за ЦСКА (Москва), който оказва напън, само че не стига до гол. В 22-ата минута Владимир Бесчастник дава задатък на Спартак след асистенция на Игор Ледяков. 13 минути по-късно вратарят на „ армейците “ Дмитрий Харин, който седем месеца по-късно ще премине в Челси против 400 000 паунда, подава неверно топката на съперника.

От това се възползва Ледяков, който центрира към намиращия се в наказателното поле Бесчастних и 18-годишният нападател с глава стреля към вратата. Топката се удря в напречната греда и пада зад голлинията.

Точно преди почивката ЦСКА (Москва) получава дузпа. Дмитрий Хлестов събаря Сергей Колотовкин. Сред играчите на Павел Садирин стартира спор кой да извърши наказателния удар. В последна сметка с това се наема вратарят Харин. След къса засилка обаче той стреля мощно над вратата. След почивката ЦСКА (Москва) не стига до нова голова опция. Така Спартак (Москва) става последният притежател на Купата на Съюз на съветските социалистически републики, както и първият и единствен победител в шампионата за Купата на Оперативно-наблюдателно дело.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР