На 16 януари Спартак Варна назначи за наставник на тима

...
На 16 януари Спартак Варна назначи за наставник на тима
Коментари Харесай

Росен Кирилов: Целта на Спартак е първото място във Втора лига

На 16 януари Спартак Варна назначи за ментор на отбора някогашния бранител на ЦСКА, Литекс и Аданаспорт - Росен Кирилов, който има 51 мача за националния тим на България. В треньорската си кариера Кирилов е водил Витоша Бистрица, Етър, ФК ЦСКА 1948 и Ботев Враца. В сряда експертът направи и неофициалния си дебют отпред на соколите против съветския Ротор Волгоград (1:1). Малко по-късно той даде изявление за " Тема Спорт ".

Росене, веселя се, че те откривам, защото сте на лагер в Турция, а това усложнява малко нещата...

- Не, няма проблем. Току-що се прибираме в хотела. С хората от щаба ми бяхме и на локален мач. Гледахме срещата на Анталияспор против Сиваспор...

Какво видяхте?

- Зад нас на трибуните бе и притежателят на Ботев Пд - Антон Зингареяич. Явно е пристигнал при тима и също гледа този мач. Особено първото полувреме беше много забавно. Вкараха си три гола (б.а. - Анталияспор победи с 2:1), само че това, което най-вече ни впечатли, беше новият стадион. Построили са прелестно оборудване. За 15 хиляди души е, само че е ужасно. Това към този момент е наклонност в Турция, в Адана, където преди години играх аз, към този момент разполагат с копие на " Алианц Арена " в Мюнхен... Благородно им изпитвам завист. По мое време нямаха нищо, а в този момент на всички места се радват на игрища красавци. И това не е единствено в Турция. Вижте Румъния, Албания, а да не приказваме за Унгария, Полша и така нататък

Само ние го караме на самосъжаление и празни очаквания...

- Надявам се скоро и при нас да се случат нещата. Има някакво развиване. В Пловдив са на път да построят два прелестни стадиона, работи се по стадион " Варна ", чакаме да стартира градежът на " Армията ", имам вяра че ще имаме един ден и прекрасен народен стадион. Всичко зависи обаче от страната. Не може да разчитаме единствено на притежателите. Виждате, че страните към нас демонстрираха по какъв начин по най-хубав метод могат да се усвоят европари и пари от стратегиите на ФИФА и УЕФА. Само у нас настояват, че не ставало.

Спомена стадион " Варна "...

- Да, трибуните са построени... Работи се. Чувам, че там би трябвало да играят домакинските си мачове Спартак и Черно море. Дано се случи скоро.

Изиграхте първа контрола - по какъв начин видя тима против Ротор Волгоград?

- Много здрав мач. Руснаците ни наритаха свиреп. Радвам се, че момчетата устояха и не се огънаха. Дори мога да кажа, че по нищо не отстъпвахме. Те вкараха след рикошет, а за нас Велислав Минков изравни с доста прекрасен гол.

В какво положение са новите попълнения Радослав Терзиев, Велислав Минков, Георги Бабалиев и Дмитро Семенив?

- Не единствено те, само че всички играчи са в доста положително положение. Позитивни са и окуражени. Климатът в съблекалнята е превъзходен. Много съм удовлетворен от всички.

В каква скица ще играе Спартак?

- Искам да видя още 2-3 контроли, с цел да се срещна изцяло с качествата и опциите на състезателите, и ще взема дефинитивно решение. Не е изключено да сменяме постройката. Когато се постанова, може да играем с трима в отбрана, а когато би трябвало, да прекосяваме на четирима в линия. Разполагам с четирима доста положителни централни бранители и това ми разрешава да трансформирам схемата и метода.

Категоричен ли си, че нови няма да има, или селекцията е отворен развой?

- О, не. Добър футболист, който може да помогне да се вдигне равнището, постоянно е добре пристигнал. Така че дано кажем, че е " отворен развой ", само че не е непременно.

Прочетох някъде разбор, че единственият сигурен в стартовите единадесет е вратарят Георги Георгиев...

- Георги е извънредно умел вратар, който от години играе на доста високо равнище. Славия, Левски, Черно море... Той вдъхва доста успокоение и убеденост на хората пред него. За благополучие разполагам с още един отличен пазач в лицето на Никола Виденов, който бе юношески национал. Двамата ще се редуват под рамката и в това време ще оказват помощ на двете момчета от юношеските обединения, които упражняват с първия тим, да вървят нагоре.

Спомена юношите - на лагера има още четирима младоци...

- Аз бях едвам три дни във Варна, преди да тръгнем за Турция, и нямах време да се срещна с работата и обстановката в школата, само че това, което виждам от тези момчета, ме зарежда с оптимизъм.

Септември, Добруджа и Монтана ли са главните съперници за промоция?

- Марек също... Борбата в Б група ще е жестока напролет.

Има ли за цел Спартак да смъкна Септември от върха?

- Да, изрично. Нашата цел е първото място в групата. Не единствено промоция. Искаме да свалим Септември от върха. Разликата е 5 точки, само че считам, че имаме опция и качества да го създадем.

Може ли да има два варненски първенеца - един в елита, един в Б група?

- Дай Боже. Варна е футболен град, който заслужава сходен триумф. Пожелавам на Черно море също да съумеят, тъй като детронацията на Лудогорец ще бъде от изгода за българския футбол. Нямам самообладание следващата година родните почитатели още веднъж да станат очевидци на варненското дерби. Помните преди година каква атмосфера направиха хората по трибуните. Подобна страст демонстрира, че българският футбол е жив.

В 2 от последните 3 турнирни мача играчи на Спартак получиха червени картони. Ще търсите ли смяна в това отношение, или желаете да виждате експанзия от вашите футболисти?

- Не, не считам, че това е някаква наклонност или проблем с отношението и държанието. По-скоро е съвпадане и вследствие на спецификата на самите дуели. Изиграли са тежки мачове, случило се е. Ще държа във всеки мач да се играе на максимума от опциите.

Предстои мач за купата с Ботев Пд. Колко мъчно ще е на " Колежа " и по какъв начин оценявате възможностите си? Възможно ли е Спартак в гонене на главната цел да отпише този дуел с оглед разликата в класите?

- Преди да срещнем Ботев Пд за купата, имаме домакинство на Черноморец Бургас и посещение на родния ми Бдин Видин, които са тежки и значими мачове. Когато минат те, тогава ще мислим за дуела за купата. Със сигурност няма да го отпишем и няма да излезем на терена с бяло знаме.

Много тимове в А група имат съществени финансови проблеми. Знаете каква е обстановката в Пирин, Хебър, Ботев Bp, Етър, Берое... В Спартак информацията е, че всичко е наред. Има ли гаранция, че ще продължи тази непоклатимост и следващата година, когато и в случай че отборът се завърне в елита?

- Този въпрос е по-скоро към нашия притежател господин Павлин Николов. Но аз имам вяра, че Спартак няма да има проблеми. Когато ми се обади, ние се разбрахме с едно изречение. Усетих в него упоритост и предпочитание. Той желае да развива футболен план и съм уверен, че когато Спартак още веднъж е при най-хубавите, той ще бъде още по-амбициран.
 Спартак (Варна) надделя узбеки
Спартак (Варна) надделя узбеки

" Соколите " се показаха на ниво
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР