На 15-ти декември в 13:46 ч. българско време ракета на

...
На 15-ти декември в 13:46 ч. българско време ракета на
Коментари Харесай

НАСА и СпейсЕкс ще изстрелят SWOT: първата мисия за измерване на нивата на водните басейни в глобален мащаб

На 15-ти декември в 13:46 ч. българско време ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9 ” ще изведе в космоса спътника SWOT. Това е първата по рода си задача, която ще мери измененията в равнищата на водните басейни в световен мащаб и по този начин ще даде скъпи данни по тази причина по какъв начин световното стопляне въздейства върху тях.

Мисията е взаимен план сред НАСА и Френската галактическа организация (CNES). Проектът е подкрепят също по този начин от Канадската галактическа организация (CSA) и Британската галактическа организация.

Океаните съставляват най-големият контейнер на топлота и въглероден диоксид, които се преразпределят чрез океанските течения. Благодарение на океанската циркулация се реализира баланс на земния климат и по този метод се поддържа обитаемостта на нашата планета. Съществуващите задачи, които са отдадени върху наблюденията на Земята, са разкрили голям брой детайлности за връзките сред климата и международния океан, включително по какъв начин световното стопляне въздейства върху увеличението на равнището му. Датчиците на спътниците са измервали теченията, които са асоциирани с огромните топографски характерности и са следили по какъв начин те се трансформират трагично по времето на етапите Ел Ниньо и Ла Ниня.

Но основна част от океанското придвижване се случва при мащаби, които са прекомерно дребни, с цел да бъдат измерени с досегашната сателитна технология. Именно тук идва ролята на задачата SWOT. Маломащабните океански течения съдържат по-голямата част от силата, която зарежда разбъркването и превоза на водата – това са значими фактори, които би трябвало да се вземат поради при оценката на последствията от световното стопляне. Нещо повече, маломащабните течения и вихри са значими за процесите, които протичат наоколо до брега – било то корабната навигация, разсейването на замърсителите, бреговата ерозия.

Задачата на SWOT е:

Да мери океанските течения и вихри при мащаби, които са от порядъка на 20 километра. Да усъвършенства компютърното моделиране, което разчита на океанската циркулация, с цел да дефинира какви ще са бъдещите климатични условия Да подкрепи за по-доброто схващане на бреговите процеси, включително тези, свързани с рибовъдството, корабната навигация, ерозията и замърсяването.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР