На 15 септември Интерпарламентарният съюз и парламенти от целия свят

...
На 15 септември Интерпарламентарният съюз и парламенти от целия свят
Коментари Харесай

ООН: Днес се отбелязва Международния ден на демокрацията

На 15 септември Интерпарламентарният съюз и парламенти от целия свят означават Международния ден на демокрацията. Датата е оповестена за такава в края на 2007 година от Общото заседание на Организация на обединените нации.

Основаният през далечната 1889 година като асоциация на обособени парламентаристи Интерпарламентарен съюз през днешния ден има над 140 страни-членки, за които основополагащите хрумвания за мир, сигурност и междупарламентарен разговор съставляват непреходни цели. През 2002 година ИПС придобива статут на непрекъснат Наблюдател към Организация на обединените нации, а също и изключителното право да изпраща документи до Общото заседание на Организация на обединените нации.

Датата 15 септември е определена за Международен ден на демокрацията, тъй като на този ден през 1997 година Интерпарламентарният съюз приема Универсалната декларация за народна власт, която утвърждава правилата на демокрацията, детайлите и упражняването на демократично ръководство, както и глобалността на демокрацията.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР