На 15 ноември официално ще бъде представена концепцията за реализация

...
На 15 ноември официално ще бъде представена концепцията за реализация
Коментари Харесай

Представят концепцията за линейния парк в София

На 15 ноември публично ще бъде показана концепцията за реализация на линейния парк в София. Изоставени и рядко употребявани пространства в централни градски райони съществуват във всички огромни градове.

В София съществуват повече от 20 км изоставена жп инфраструктура, в това число принадлежащи пространства, здания и някогашни гари. Изоставени и рядко употребявани пространства в централни градски региони съществуват във всички огромни градове. Запазването им и промяната на предназначението им е процедура посредством която се опазва културното завещание и се пестят запаси. Примери за това са: Ню Йорк Хайлайн, Цюрих ИМ виадукт, Нардбантрасе Вупертал. 



Проектът “Зелен кръг София “ съставлява отделена от трафика, обвързвана вело и пешеходна зона, която сплотява парковете в града, централни и периферни квартали и доста спортни и културни уреди. Може да бъде употребен както за различен тип превоз, разходки, почивки и туризъм, по този начин и като платформа за културни, спортни и просветителни мероприятия.

“Това съставлява едно трасе от 30 км, можем да си представим едно зелено околовръстно. По тези някогашни железопътни трасета от дълго време не върви трен и там е избуяла растителност и дървета. Те са се трансформирали в едни прелестни тихи места. Искаме да запазим тези трасета и хората да може да употребяват капацитета “, споделя Светослав Александров, съосновател на фондация “Зелена линия София “, по БНР.

“Представяме си го с алея за пешеходци и велосипедисти. Искаме да запазим жп линиите и те да са детайл от цялото. Да запазим паметта на това трасе и да описваме историята на старите товарни железопътни трасета и желаеме да ги интегрираме, тъй като са били доста забавен и прекрасен детайл от цялото и доста съжаляваме, че тук-там се инсталират трасетата “.

“Може би това ще е първият кръг в Европа. Има подобен в Атланта, в Съединени американски щати, има и план в Париж сега. Можем да се гордеем, че има нещо, с което София да дава образец на останалите градове “, добави Александров.

“Този план е нещо извънредно значимо за хората в града. Установихме, че към 247 000  индивида ще получат пешеходен достъп до трасето, за което си приказваме през днешния ден. Има доста хора, които сега нямат връзка със зелената система на града и нямат пешеходен достъп до нея. Имаме и доста паркове, които не са свързани по сред си “, споделя Станимира Николова, урбанист от екипа на общинско дружество “Софияплан “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР