На 15 август е Голяма Богородица - денят, в който

...
На 15 август е Голяма Богородица - денят, в който
Коментари Харесай

В нощта преди Голяма Богородица се сбъдват най-силните желания

На 15 август е Голяма Богородица - денят, в който християнската черква уважава Света Богородица, като настойничка на майчинството, дамите и фамилното огнище, напомня NOVA. 

Това е най-светлият летен празник и с него свързваме доста поверия, обичаи и традиции.

Ако на този ден вали дъжд, ще има огромно изобилие в идната година.

Старо вярване поучава в този ден всички млади жени да не се допират до нищо с червен цвят, с цел да не останат бездетни. 

Има и вярване, че на този ден молбите отправени към Божията майка, са чути и бездетните дами могат да заченат.

На Богородица младите бездетни булки носят блага за светицата в църквата - цветя, кърпи и облекла - като ги слагат под нейната икона.

Друго вярване гласи, че още на 14 август вечерта, дамите, които желали да имат дете, молели Богородица да им помогне, носели блага и оставали да преспят в църквите носещи нейното име. Те вярвали, че тя ще им помогне да се снабдят с отроче.

Много хора в нощта против празника преспиват на свято място, където се молят за здраве и благоденствие, пожелават си нещо хубаво, надявайки се благодарение на благословията на Богородица то да се сбъдне.

Едно от светите места е в с. Арбанаси в манастира „ Света Богородица “, където в църквата „ Успение Богородично ”, се намира една от чудотворните икони на Богородица, която съгласно преданието оказва помощ на бездетните да заченат. На този празник там идват и доста заболели, молещи се за излекуване. Поверието гласи, че единствено тези, които първи зърнат иконата на сутринта, могат да измолят чудото.

Имен ден честват кръстените с имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР