На 15.10.2022г. в гр. Загреб, Хърватия се проведе финална конференция

...
На 15.10.2022г. в гр. Загреб, Хърватия се проведе финална конференция
Коментари Харесай

България взе участие в международна конференция за спорт за възрастни в Хърватия

На 15.10.2022г. в гр. Загреб, Хърватия се организира крайна конференция по план HEPA (Health Enhancing Physical Activity) - Health and Fitness Assessment for Seniors. Бяха презентирани извършените проучвания в границите на плана в обособените партньорски страни, както и изработен разбор на въздействието на план HEPA върху възрастните хора, взели присъединяване в пилотните сесии. Бяха разисквани постигнатите резултати, изпълнените действия, както и бяха дадени съществени рекомендации за бъдещо използване на план HEPA за възрастни хора. В срещата от страна на Асоциация за развиване на българския спорт взеха присъединяване Калинка Гударовска - Член на УС на АРБС и Емилия Пергелова – координатор интернационалните планове в АРБС.

Целта на план HEPA (Health Enhancing Physical Activity), е да насърчи присъединяване в спорт и физическа интензивност на лица над 65 годишна възраст, посредством разработка на нови стратегии за всеобщ спорт, подобаващи за 3 от най-често срещаните здравословни проблеми на тази целева група - болки в гърба, сърдечно-съдови болести и остеопороза, като по този метод планът ще се опита да поддържа използването на Насоките на Европейски Съюз за физическа интензивност. Времетраенето на плана е 24 месеца, като в него вземат участие 6 партньорски организации от пет Европейски страни - България, Хърватия, Португалия, Словения и Сърбия.

Ползите за здравето от практикуването на спорт и физическата интензивност (ФA) са добре открити в научната литература. Изследвани са многочислени резултати за документиране на изгодите от ФА върху човешкото здраве, в това число понижено разпространяване на хронични болести (сърдечно-съдови болести, диабет, хипертония), усъвършенствано психическо здраве (депресия, стрес), качество на живот, нараснал функционален потенциал, усъвършенствани когнитивна умения (намалени равнища на деменция, болест на Алцхаймер), водещи до усъвършенстване в качеството на живот и понижена смъртност.

Физическата интензивност е в основата на човешкото здраве и богатство. Социалните изгоди от присъединяване в спорт и физическа интензивност са изключително значими за възрастните хора. Мерките за поощряване на присъединяване в разнообразни физически интензивности постоянно са ориентирани към деца и младежи и по-малко се концентрират върху смисъла на физическата интензивност за лица на възраст над 65 години. Проектът ще обърне особено внимание върху лицата настаненени в „ Домове за остарели хора “, сдружения и асоциации на възрастните хора и тн.

Проучванията демонстрират, че 25% от лицата на възраст над 60 години в Европа са физически неактивни, от което излиза наяве, че Европа се нуждае от новаторски извършения за тази целева група, които да вземат поради тяхното физическо положение, рестриктивните мерки свързани с тяхното здравословно положение и физическите благоприятни условия, които те имат. Световната здравна организация (СЗО) предлага присъединяване в най-малко 150 минути аеробна физическа интензивност с умерена активност всяка седмица. На равнище Европейски Съюз (ЕС), от отчетът, показан от Тибор Наврачич (Еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта в Европейската Комисия) в София по време на годишния Спортен Форум на Европейски Съюз излиза наяве, че равнищата на присъединяване в спорт и физическата интензивност не са се трансформирали и остават ниски от последното изследване на Евробарометър.

Проектът „ HEPA “ е съ-финансиран по стратегия Еразъм+ на Европейския съюз.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР