На 14 октомври (петък) 2022 г. заедно със седмичния брой

...
На 14 октомври (петък) 2022 г. заедно със седмичния брой
Коментари Харесай

Най-големите компании в Софийска област: Гигантски приходи и силно международно присъствие

На 14 октомври (петък) 2022 година дружно със седмичния брой на " Капитал " ще се популяризира и специфичното издание от поредицата " Капитал Градове ", отдадено на Софийска област. На 26 октомври (сряда) 2022 година ще се организира Присъствието на събитието е гратис, само че е нужна предварителна регистрация, която може да извършите на
Приходите на стоте най-големи компании в Софийска област са 14.7 милиарда лева през 2021 година Над половината от тях идват от една компания - " Аурубис България ". Регионът има мощна индустрия, само че се развиват и превозът и логистиката. Всички общини съумяват да излъчат представители в стотицата.
Реклама
София-област несъмнено е шарена и мощна стопански. Предприятията в другояче леко раздрания район са измежду най-големите в страната. Например Ботевград е мощен аутомотив център, до момента в който Челопеч и Пирдоп са домакини на колоси в добива на първични материали. В района има мощно интернационално корпоративно наличие, като огромна част от фирмите са елементи от немски, френски или канадски групи да вземем за пример.

Стоте най-големи компании имат забележителните 14.7 милиарда лева доходи през 2021 година, като нарастването по отношение на 2020 година на оборота на същите тези компании е над 2 милиарда лева Преработващата промишленост е водеща с доходи през 2021 година впечатляващите над 10 милиарда лева Тук са колосите на национално равнище (виж долу). Тези милиарди са разпределени сред няколко подсектора, като водещ е този на металите с близо 7.6 милиарда лева и съвсем 2000 чиновници, заети в него. Този доход е съсредоточен в 84 компании в района. След това са машините с 1.7 милиарда лева оборот и постоянен брой чиновници - съвсем 9000. На идващите места са надлежно химията, хранителната промишленост и дървесина и мебели, като в Софийска област текстилът е относително слаб.

Вторият максимален бранш е добивната промишленост, мощно развита в общини като Челопеч и Пирдоп, с над 1.4 милиарда лева доходи и над 500 млн. лева облага. Всичко това е концентрирано в 11 дейни компании в района. Чак на трето място се появява търговията, която всекидневно е много мощна в другите области. Тук тя има 3.8 милиарда лева оборот през 2021 година Не е за подценяване и мощното показване на превоза и логистиката в района на Софийска област. Столицата е относително добре обвързвана с съвсем всички точки и граници (ключова е думата " относително " ), надлежно района към нея - също. Не е случайност да вземем за пример, че Божурище и Елин Пелин са места със мощна логистична активност на интернационалните компании.
Автор: Капитал Големите не са просто огромни
Най-голямата компания в региона е в действителност най-голямата въобще в България. Става въпрос за " Аурубис България ", основана в Пирдоп, която има впечатляващите над 7.39 милиарда лева доходи през 2021 година Оборотът на компанията е пораснал с 19% по отношение на миналата година. Компанията е в областта на добивната промишленост, по- съответно - на мед. Компанията майка е немската Aurubis. " [Ръстът] се дължи главно на забележителното нарастване на цените на металите - главно мед и злато. В размерите имаме даже по-ниски продажби поради планувания финансов ремонт, който се извърши през август и септември 2021 година и докара до по-ниско произвеждане и респективно продадени размери ", разяснява финансовият шеф Ивайло Вътев през " Капитал " през лятото на 2022 година
Реклама
Втората най-голяма компания в района е " Лидл България енд ко ", която е основана в Равно поле. Дружеството е на 10-о място в страната съгласно класацията К100 и има доходи съвсем 1.57 милиарда лева Впечатляващ е броят на чиновниците в компанията - по публични данни през 2021 година те са над 3300 в цяла България. Печалбата на сдружението е 74 млн. лева
7 от фирмите в региона са в стотицата на класацията на " Капитал " К100. Общите доходи на " седморката " образуват близо 80% от приходите на 100-те най-големи компании в Софийско.
" Лидл " е благосъстоятелност на немската група Schwarz, която има и най-голямата компания в региона на ритейла - " Кауфланд ". През септември 2022 година от сдружението споделиха, че сред 2019 и 2021 година български производители са продали в европейската мрежа на немската верига Lidl храни и произведения за над 150 млн. лв..
" Микроак ", която създава съставни елементи за автомобилната промишленост в Ботевград, има към 250 чиновници, а приходите й са пораснали с 24% Фотограф: Надежда Чипева
На трето място и четвърто място още веднъж имаме компании, чиято активност е обвързвана със първични материали. Едната е " Елаците - Мед ", която добива медни руди от находище " Елаците " и е основана в село Мирково. Тя е част от групата " Геотехмин " на Цоло Вутов, в която са и строителните " Пътстрой 92 " и " Геострой ". Компанията усилва приходите си, само че още по-впечатляващо е, че облагата пораства повече от два пъти - от близо 115 млн. лева на съвсем 291 млн. лева В компанията работят над 2000 души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР