На 14 март 2021 г. се отбелязва празникът Сирни заговезни,

...
На 14 март 2021 г. се отбелязва празникът Сирни заговезни,
Коментари Харесай

Сирни Заговезни е, поискайте прошка

На 14 март 2021 година се отбелязва празникът Сирни заговезни, прочут още като Прошка, Поклади или Прошкина неделя. Този празник постоянно се отбелязва 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни. Великденските пости   започват на идващия ден след Сирни заговезни и не престават до 2 май 2021 година

По традиция на този празник младите фамилии отиват на посетители на своите родители, кръстници, по-възрастни родственици, както и при кумовете. Младите желаят амнистия на по-възрастните с думата „ Прощавай, мамо,татко... “, а те им дават отговор – „ Простено да ти е, и от мен, и от Бога. "

На Сирни заговезни желаеме амнистия от всички наши близки и другари, на които се извиняваме за провиненията през годината, в случай че сме ги обидили или засегнали волно или несъзнателно. По традиция амнистия не си желаят единствено съпрузите, тъй като се знае, че на другия ден може отново да се скарат.

На вечерната софра се поставят риба, масло, яйца, мляко, сирене, всевъзможни млечни артикули, баница със сирене, праз лук или кисело зеле, без месо.

Един от най-обичаните от децата ритуали – обичаят „ амкане “ или „ хамкане “ се прави след вечеря. За него е нужно да се свари яйце или да се подготви халва или сирене, завързани на конопен конец. Той се залюлява над трапезата и всеки протяга ръка с отворена уста, когато яйцето се насочи към него. Който захапе яйцето с уста, той ще е най-здрав.

В неделя се палят огньове (клади) и откакто прегорят, се прескачат за здраве. После към тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се назовава и Поклади.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР