На 14 декември всички ветеринари празнуват своя професионален празник. Датата

...
На 14 декември всички ветеринари празнуват своя професионален празник. Датата
Коментари Харесай

Днес празнуват ветеринарните лекари

На 14 декември всички ветеринари честват своя професионален празник. Датата 14 декември не е инцидентна и е определена по отношение на признатия на този ден преди 116 години пръв закон, регламентиращ ветеринарната активност и хигиеничен надзор в България.

На този ден честват всички приключили ветеринарна медицина , без значение в коя от разнородните сфери на активност в следствие са директно ангажирани – практикуващи лекари, ветеринарни инспектори, админи, научни служащи, преподаватели, консултанти, търговци на ветеринарни артикули и други

Първи уредници на ветеринарната медицина в България след Освобождението през 1878 година са ветеринарни доктор и от съветската войска, които работят у нас по покана на българското държавно управление и доста от тях остават в страната.

През 1901 година е открита Първата ветеринарно-бактериологична станция у нас, а през 1923 година е основан и Ветеринарно-медицинският факултет при Софийския университет. От 1924 година ветеринарните служби стават държавни, а след 1944 година се появяват и първите институти по ветеринарно дело.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР