На 14 август 2020 г. в Европейския парламент е входирана

...
На 14 август 2020 г. в Европейския парламент е входирана
Коментари Харесай

Евродепутатите Елена Йончева и Радан Кънев предизвикват изслушване в Европейския парламент за институционалната криза в България

На 14 август 2020 година в Европейския парламент е входирана самодейност за чуване в пленарната зала по тематиката за институционалната рецесия в България. Процедурата, наречена вербален въпрос към представител на Еврокомисията, беше подготвяна близо два месеца от евродепутата от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева и сътрудника й от групата на Европейската национална партия Радан Кънев, както и от техните екипи.
Те съумяха да съберат 55 подписи на евродепутати в поддръжка на самодейността, макар протеста на десницата.

„ България се намира в сериозен миг, в който на карта е заложена демокрацията. Възстановяването на правовата страна е обща идея. Днес борбата не е ляво против дясно, а всички дружно против властническото еднолично ръководство “, разяснява Елена Йончева.

Датата, на която ще се организира полемиката в пленарната зала на Европейския парламент ще бъде избрана на председателски съвет.
Това не е единствената самодейност, която Елена Йончева подхваща, с цел да ангажира вниманието на европейските институции със обстановката в България и да провокира тяхната реакция.

- На 12 юни 2020 година, още преди експлоадирането на митингите в страната, тя внесе писмен въпрос към Европейската комисия, с цел да упорства за позиция на еврокомисарите във връзка с корупцията в България и разделянето на управляващите. Реакцията на европейската институция се чака най-късно през септември.

- Елена Йончева съумя да събере нужните подписи, с цел да провокира диспути в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент за върховенството на правото в България.

- Българският евродепутат изиска в писмо до ръководителя на комисията LIBE господин Хуан Фернандо Лопес Агилар дебатите да се състоят при започване на месец септември.

- През юни Елена Йончева имаше двустранна среща със заместник-председателя на Европейската комисия с сектор „ Ценности и бистрота “ Вера Йоурова, по време на която я осведоми за положението на върховенството на правото и за свободата на медиите.

- В рамките на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите българският евродепутат провокира полемики за положението на демокрацията в България.

- Елена Йончева е главен докладчик от страна на Прогресивния алианс на социалистите и демократите за свободата на медиите. По тематиката, която обгръща в това число обстановката в България, се приготвя резоюция.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР