На 13 януари 2021 година се навършват 158 години от

...
На 13 януари 2021 година се навършват 158 години от
Коментари Харесай

158 години от рождението на Алеко Константинов. Заради пандемията честванията ще са скромни

На 13 януари 2021 година се навършват 158 години от рождението на Алеко Константинов. Всяка година, във връзка рождената дата на Щастливеца в Свищов се организират „ Алекови празници “, наситени на разнородни културни и просветителни прояви. Тази година обаче честванията ще бъдат скромни поради пандемията от COVID-19.

В родния на писателя град Свищов откриха различна форма, с която да почетат своя най-именит съгражданин. Затова, от 13 януари до края на месеца ще бъдат показани три обособени кино лентата, проследяващи живота и творчеството на Алеко Константинов, оповестиха от Националното сружение на общините в Република България.

Първият филм е отдаден на Международния конкурс за пай комичен роман „ Алеко “, който е неизменима част от „ Алековите празници “ към този момент 55 години. Филмът показва определени разкази на някои от лауреатите в състезанието, като измежду тях ще бъде и разказът победител за 2020 година „ Теория на относителността “ на Слободан Симич от Сърбия. Участие във кино лентата вземат изявени културни деятели и музиканти от Свищов.

Вторият филм носи заглавието „ Алеко Константинов на непознати езици “ и е отдаден на творчеството на писателя, което се радва на интернационална известност. Алековите творби са превеждани на повече от 30 езика. Филмът показва определени цитати от разказите за Бай Ганьо на някои от преведените езици. Как звучи най-популярното произведение на Алеко на други езици, показват изявени свищовски възпитаници. Музикалното оформление на кино лентата е с помощта на възпитаниците от Школа по изкуствата „ Стефка Филипова “ при ПБНЧ „ Еленка и Кирил Д. Аврамови “ и други.

Третият филм е отдаден на къща музей „ Алеко Константинов “. През 2021 година се навършват 160 години от построяването на постройката и 95 години от превръщането ѝ в музей. Разказът за родния дом на Щастливеца наблюдава историята от построяването му до днешни дни, като се стопира на значими моменти от живота на Алеко и фамилията му. Зрителите ще си напомнят някои позабравени обстоятелства от историята и сигурно ще научат нови неща за къщата, за Алеко и за Свищов.

Филмите са по концепция на Община Свищов и се осъществят със съдействието на Исторически музей – Свищов, Международна фондация „ Алеко Константинов “ и ПБНЧ „ Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856 “. Видеото към филмите е дело на Пламен Борисов от Свищов.

И трите кино лентата ще бъдат налични на Фейсбук страницата и YouTube канала „ Култура Община Свищов “. Абонатите на свищовския кабелен оператор „ Видеосат “ ще могат да гледат филмите в програмата на малкия екран, а филмът за къща музей „ Алеко Константинов “ ще бъде излъчен по Българска национална телевизия.

Междувременно стана ясно, че Сатиричният спектакъл не присъжда премията „ Алеко Константинов” за нова българска комедия. Дава една поощрителна премия в размер на 500 (петстотин) лв. на пиесата на Сабина Стефанова „ Забранено за животни и вегетарианци. Вижте ни сметката! “

Алеко Константинов е роден в град Свищов на 13 януари (1 януари остарял стил) 1863 година в фамилията на видния свищовски търговец Иваница Хаджиконстантинов. Той е един от най-значимите писатели на България. Остава прочут с псевдонима Щастлива. Най-известните му творби са "До Чикаго и обратно " и "Бай Ганьо ". Алеко написа и няколко фейлетона, които са отзив на настоящите политически и публични събития у нас по негово време.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР