На 13 септември в Балчик служебният министър на културата проф.

...
На 13 септември в Балчик служебният министър на културата проф.
Коментари Харесай

СУ отговоря на служебния министър на културата |

На 13 септември в Балчик служебният министър на културата проф. Велислав Минеков е дал конференция, на която една от тематиките е бил Архитектурно-парковият комплекс „ Двореца “ в Балчик. По време на конференцията министър Минеков си е разрешил да изкаже няколко погрешни изказвания по отношение на метода на ръководство на Университетската ботаническа градина – Балчик, които са обидни за Софийския университет, пишат от образователното заведение.

В устрема си да се отличи от своите прародители, министърът прави тъкмо това, което правеха всички министри на културата през последните десетилетия – измамен от чиновниците на Държавен културен институт-Културен център „ Двореца “, той приписва техните нарушавания и следствията от тях на Софийския университет, без да се е срещнал с обстоятелствата и без да е изискал мнението на Университета.

Проблемът с двете каси на входа на Архитектурно-парковия комплекс „ Двореца “ в Балчик е по виновност на ДКИ-КЦ „ Двореца “ и на Министерството на културата.

Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ ръководи целия терен на Университетската ботаническа градина в Балчик, който се състои от три поземлени парцела, на които се отглеждат над 3000 типа растения. Архитектурно-парковият комплекс „ Двореца “ е част от единствено един от тези три парцела. Съгласно Акт за обществена държавна благосъстоятелност АПДС №5192/20.12.2012 година в този комплекс Държавен културен институт- Културен център „ Двореца “ Балчик има права на ръководство върху единични здания, част от които са недвижими културни полезности.

Проблемът с туристите е основан от чиновниците на ДКИ КЦ „ Двореца “, които реализират администриране на доходи от вход във връзка с парцели, ръководени от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ в нарушаване на решение на Върховния административен съд. След като са заплатили вход за Университетска ботаническа градина, туристите, които желаят да прегледат единствено ботаническата градина, само че не и ДКИ КЦ „ Двореца “ все пак се водят наложително от чиновници на ДКИ КЦ „ Двореца “ до касите на ДКИ КЦ „ Двореца “, където те заплащат за посещаване на здания, които не са желали да посетят.

През последните две десетилетия Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ непрестанно е бил основател на оферти и договаряния за подписване на съглашение сред Софийския университет и Министерството на културата. За страдание напъните на Софийския университет за усъвършенстване на администрирането на приходите от вход непрекъснато срещат съпротивата на ДКИ КЦ „ Двореца “, чиито чиновници убеждават всеки идващ министър да не приема предложенията на Софийския университет за въвеждане на обща каса, а в това време заблуждават обществеността, че Софийският университет не желае такова съглашение.

Последното предложение от страна на Университета до Министерството на културата, което включва и в детайли предложение за въвеждане на обща каса, е от преди три години, само че отговор няма.

В крайните си и непроверени изказвания проф. Минеков твърди, че „ има загадъчно строителство “, „ има пробиви “, „ някакви незнайни улички, входове “, че „ нарушаванията са прекалено много “. Той не показва нито един съответен случай на нарушаване, само че прави гръмки изявления за безконтролно ръководство на Ботаническата градина от Софийския университет. Според министъра казусът е можел да се реши с „ с естествени диалози и с контакти “, само че в това време той не е намерил за нужно да реализира най-малко един диалог с представител на Университета, с цел да научи същинското положение на нещата.

Накрая министърът е оповестил и желанието си да желае „ същинска едностранна интервенция на страната, а не разнообразни субекти, които нямат отговорност, каквато е нужна “.

Зад това желание, което също не е ново и автентично, както министърът си мисли, прозира желанието на няколко негови прародители, откакто не съумяха да го създадат по правосъден ред, да лишават ръководството на Университетската ботаническа градина от Софийския университет принудително. Нека напомним, че последният подобен опит беше осуетен, откакто се стигна до затваряне на Университета и гражданско непокорство.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР